Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătoria Chișinău a refuzat inițierea…

Judecătoria Chișinău a refuzat inițierea procedurii de insolvabilitate a companiei Avia Invest

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a refuzat inițierea procesului de declarare a insolvabilităţii a companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia instanței a fost emisă marți, 26 mai.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Avia Invest, compania salută decizia instanței și susține că „este în continuare victima presiunilor politice”.

„Avia Invest reiterează faptul că nu există absolut nici un motiv pentru a iniţia procese de insolvenţă sau anulare a contractului de concesiune. Suntem încrezători că toate procesele care au început în Republica Moldova împotriva Avia Invest, precum și procesul de la Curtea de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm vor pune capăt tuturor acțiunilor ilegale ale autorităților împotriva companiei și a acționarilor acesteia”, subliniază compania.

Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SRL „Avia Invest” pe 19 martie 2020, privind încasarea penalităților și daunelor pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale prevăzute pe direcții investiționale.

La 18 mai premierul Ion Chicu a anunțat că statul va solicita declanșarea procedurii de insolvabilitate a „Avia Invest”, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, care a înregistrat o datorie restantă față de stat în sumă de peste 22 de milioane de lei. 

Ulterior, pe 20 mai, compania „Avia Invest” a anunțat că a rambursat integral datoriile către Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în valoare de 22,6 milioane de lei și susține că, prin urmare, procedura de declarare a insolvenței ar trebui încetată.

AAC a informat anterior că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL, iar conturile companiei au fost blocate.