Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guvernul a aprobat pachetul de…

Guvernul a aprobat pachetul de legi cu privire la integritate

La data de 3 februarie curent, executivul a aprobat un set de proiecte de legi cu privire la integritate fiind vorba despre proiectul de Lege privind declararea averii și intereselor personale, proiectul de Lege privind Centrul Național de Integritate și proiectul de Lege privind modificarea și completarea unor acte legislative.

Actele respective au ca scop aplicarea unor măsuri concrete și eficiente de prevenire și de combatere a îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, precum și a stărilor de incompatibilitate.

Între prevederile propuse de Guvern se numără aplicarea unor sancţiuni mai aspre demnitarilor care încalcă legislaţia cu privire la integritate şi falsifică declaraţiile cu privire la venit şi interese, până la destituirea acestora din funcţie și neadmiterea ca persoanele demise pe motiv că au încălcat criteriile de integritate să mai ocupe funcţii publice.În același timp, proiectele stabilesc mecanisme de confiscare a bunurilor dobândite prin metode ilicite.

Premierul a subliniat că acest pachet de legi este extrem de necesar şi vine să reglementeze activitatea unor instituții importante și să le ofere pârghii. „În acelaşi timp, trebuie să fim atenţi ca aceste pârghii să fie folosite corect şi să nu se transforme în instrumente pentru abuzuri”, a precizat Pavel Filip.

„Sub legea integrității cad absolut toate persoanele antrenate în sectorul public, ori acestea sunt inclusiv și judecătorii, și nu doar, deci și deputații, și Curtea Constituțională. Dar s-a extins și în privința conducătorilor de stat, spre exemplu, care nu cădeau sub incidența acestei legi.

Organele noastre dispun de instrumente pentru a investiga averile și interesele, inclusiv conturile financiare aflate în multe state de peste hotare”, a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. Deși, a mai spus, acesta nu există înțelegeri cu foarte multe state.

Cebotari a menționat și faptul că ar trebui să se vină și cu un pachet de reforme al CNI.

Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a menționat că societatea civilă nu a fost consultată cu privire la versiunea proiectului de legi care a fost propusă miercuri pe ordinea de zi a ședinței Guvernului și că s-ar putea să fie versiunea mai veche,inclusiv acea versiune care a fost contestată de CRJM. Guzun, a mai subliniat faptul că acest document a fost aprobat de Guvern,dar asta nu înseamnă că nu va fi modificat în Parlament în lecturile întâia și a doua, scrie anticoruptie.md.