Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Interlopul Orlov a fost…

FOTO Interlopul Orlov a fost extrădat din Ucraina autorităților din R. Moldova. Detalii de la autorități

Gheorghe Orlov, dat în căutare internațională, care în luna noiembrie a reușit să intre și să plece de pe teritoriul R. Moldova, a fost extrădat luni, 14 noiembrie, din Ucraina către organele de drept din R. Moldova.

Nota emisă de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS):

La 14.12.2020, ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei cu suportul ofițerilor Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, și în colaborare cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauzelor Speciale  (PCCOCS) au extrădat cet. (Nazaruc) Orlov Gheorghii din regiunea Odessa în Republica Moldova.
Astfel, cet. (Nazaruc) Orlov Gheorghii, anunțat în căutare de Interpol și având pe numele său mandat de arest, s-a ascuns în Ucraina pentru a se eschiva de răspunderea penală pentru comiterea infracțiunilor în Republica Moldova. Totodată, acesta utiliza acte false ale unui cetățean din Federația Rusă.
În rezultatul acțiunilor de căutare operativă, la data de 29.11.2020 agenții serviciului special ucrainean în colaborare cu ofițerii SPIA au stabilit locul aflării cet. (Nazaruc) Orlov Gheorghii și l-au reținut în flagrant.
În continuare, la data de 14.12.2020, de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, cu suportul SPIA și al PCCOCS, acesta a fost extrădat în Republica Moldova.

Conform informațiilor operative, reținutul, este membru al unui grup infracțional internațional. În acest context, în or. Odessa, a avut întâlniri cu reprezentanți ai cercurilor criminale din regiune.
SPIA reiterează disponibilitatea de colaborare cu instituțiile omoloage la nivel național și internațional pentru a combate flagelul ilegalităților și a contribui la asigurarea securității cetățenilor”
, se menționeză în nota PCCOCS.

La 7 decembrie curent, prim-vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deputatul Igor Grosu, a acuzat că ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, împreună cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, au organizat intrarea în R. Moldova, în perioada 1 noiembrie – 15 noiembrie, a unei autorităţi criminale.

Și ex-ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a confirmat atunci intrarea în tara a interlopului Gheorghe Orlov, spunând că acesta „a stat în restaurantele din nordul țării, așteptând rezultatele alegerilor”.

Atunci, în replică, ministrul Voicu a respins acuzațiile și a declarat că atunci când a intrat în țară Orlov nu figura în baza de date a Poliției de Frontieră. Tot el spune că atunci când a fost stabilit că acesta este dat în căutare internațională a fost monitorizat, iar după ce a ajuns pe teritoriul Ucrainei autoritățile de la Chișinău au conlucrat cu cele ucrainene pentru reținerea lui. Și reprezentanții Președinției au declarat că acuzațiile sunt nefondate.

Gheorghe Nazaruc, condamnat în Federația Rusă pentru atac armat, mai deţine un paşaport moldovenesc în care figurează cu numele Gheorghe Chelmescu, şi un paşaport eliberat de către autorităţile de la Moscova, în care apare oficial cu numele de Gheorghi Orlov.

Potrivit nordnews, Gheorghe Nazaruc, alias „Jora”, care este și mâna dreaptă a liderului criminal Grigore Caramalac, alias Bulgaru,  a trecut frontiera de stat a Republicii Molodva, având misiunea de a destabiliza situația din țară după alegerile prezidențiale. În noaptea de 13 noiembrie, Nazaruc a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, iar în timpul controlului vamal, polițiștii de frontieră nu au întreprins nicio  acțiune de reținere, mai scrie nordnews.