Figurează într-un nou dosar penal – motivul pentru care ex-premierul Filat nu este transferat la Lipcani

La mai bine de nouă luni de când sentința de condamnare la închisoare pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), acesta continuă să se afle în Penitenciarul nr. 13 din capitală și nu în Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, așa cum prevede hotărârea instanței. Se întâmplă acest lucru pentru că Vladimir Filat figurează într-un alt dosar penal, detalii despre care Procuratura Anticorupție acceptă să ofere doar în scris, după formularea unei solictări de informații.

Un reprezentant al serviciului de presă al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP) a declarat că Vladimir Filat continuă să fie deținut în Chișinău pe motiv că figurează într-un „nou dosar penal”, iar transportarea acestuia din Lipcani, orășel din nordul țării, amplasat în raionul Briceni, ar genera cheltuieli costisitoare pentru stat.

„Dlui figurează ca parte într-un nou dosar penal, vă dați seama că Penitenciarul din Lipcani este unul foarte îndepărtat pentru ca să-l transporți sistematic la solicitarea organelor de urmărire penală. Sunt niște costuri mari. În penitenciarul nr. 13 însă există un sector care permite deținerea unor asemenea categorii de persoane, îl deținem aici ca să nu facem cheltuieli suplimentare de transportare”, explică reprezentantul DIP care susține că nu cunoaște alte detalii despre cel de-al doilea dosar penal: „avem dispoziția procurorilor și încheierea instanței de a-l deține și atât. Întrbați procurorii”.

La rândul său, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a confirmat existența dosarului, dar a refuzat să ofere la telefon informații despre statutul acestuia pe dosar și acuzațiile care i se aduc ex-prim-ministrului liberal-democrat. Viorel Morari a recomandat formularea unei solicitări oficiale de informații.

În Penitenciarul nr. 2 Lipcani sunt deținuți, în sectoare de tip închis și de tip semiînchis, condamnaţi de gen masculin care, în virtutea funcţiilor ocupate anterior, pot fi ameninţaţi cu răzbunarea.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.

La 12 decembrie 2017, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins,  drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat, ceea ce înseamnă că ex-premierul a epuizat toate căile naționale de atac și că următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Politicianul a fost reţinut pe 15 octombrie 2015, după un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-ar fi oferit lui Filat mită în sumă de 250 milioane USD. După autodenunţ, procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunităţii lui Filat. Propunerea a fost votată de 79 de deputaţi. Ex-premierul a fost reţinut pentru 72 de ore, la 18 octombrie 2015, fiind arestat pentru 30 de zile. Mandatul de arest a fost prelungit periodic, până la condamnarea acestuia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Alin

  Personal sunt bucuros sa vad ca Filat isi ispaseste pedeapsa. Insa unde o va face putin ma intereseaza. Important sa nu fie scapat la libertate.

 2. Traian Harașosfetiuc

  PERPETUM MOBILE CU VLAD FILAT

  Și de ce mai umblă acești clienți de-ai uzurpatorului Plahotniuk CU MÂȚA ÎN SAC? Pur și simplu uzurpatorul Plhotniuk și clienții lui se tem de Vlad Filat în libertate și-i vor fabrica atâtea dosare de câte vor avea nevoie ca să nu mai iasă la libertate niciodată. Dacă Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) îi va da dreptate în dosarul actual, vor scoate alt dosar și iar va sta la închisoare mai mulți ani până când Curtea Europeană pentru Drepturile Omului
  (CtEDO) va examina acest al doilea dosar și-i va da iar dreptate. Între timp uzurpatorul Plahotniuk și clienții lui îi vor fabrica al treilea dosar. Și tot așa la infinit, un fel de perpetum mobile moldovenesc. Asta până când lui Filat îi vor face ceva în ÎNCHISOARE sau uzurpatorului Plahotniuk îi va face ceva poporul răzvrătit în LIBERTATE!

  Și toate aceste nelegiuiri se întâmplă cu Vlad Filat în timp ce escrocul Ilan Shor după ce a furat de la poporul moldovenesc peste 2,5 miliarde de dolari n-a stat în închisoare nici măcar O SINGURĂ ZI și n-a întors nici măcar UN SINGUR BĂNUȚ din banii furați.

  ASTA-I DEMOCRAȚIE, DREPTATE, ECHITATE, JUSTIȚIE ȘI INTEGRARE EUROPEANĂ Á LA PLAHOTNIUK!

 3. Tudor

  Să nu facem din Filat un martir! A fost o jucărie în mânile lui Lucinski și au comis împreună multe “priHvatizări”.

 4. Reporter

  Păi bine, bre indivizilor! Nici nu știu cum să vă numesc, ca să nu-mi i-au în cap Modelatorul! Filat trebuia judecat, dar pentru ce-a făcut, dacă a făcut și cu dovezi, da nu așa în urma unui denunț minciunos și fără nici un fel de dovezi! Martorii aduși de escrocul Ilan Shor nu fusese niciodată în Moldova și nu-i văzuse niciodată nici pe Ilan Shor și nici pe Vlad Filat! Păi, trebuia judecat pentru “priHvatizări”, cum spui cu atâta cunoaștere de caz, dar nu pentru cai verzi pe pereți! De asta ne tratează canalia de uzurpator Plahotniuk ca pe țărani iobagi, fiindcă suntem proști cu totul și nu înțelegem ce se petrece în jurul nostru!!!

  Apropo, Vlad Filat este închis de mai mulți ani, dar unde-s miliardele? De ce Ilan Shor după ce-a trecut peste un an de la condamnare n-a stat nici o zi la închisoare? Oare nu de aceia, că escrocul Ilan Shor este protejat de Plahotniuk și partea leului din miliasrd este la păpușarul Plahotniuk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *