Principală  —  IMPORTANTE   —   Familia unui judecător de la…

Familia unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău a cumpărat, cu 2,5 milioane de lei, clădirea unui fost hotel din Călărași. Primăria: „Este în fază de reconstrucție”

Familia judecătorului Grigore Dașchevici de la Curtea de Apel Chișinău a procurat recent clădirea și terenul pe care este amplasat un fost hotel din orașul Călărași, dar și terenurile aferente construcției.

Potrivit datelor cadastrale, tranzacția a avut loc cu mai puțin de două săptămâni în urmă. Între timp, mai mulți oameni din localitate spun că în apropierea vechiului hotel, în ultimele zile, au loc lucrări de defrișare.

Reprezentanții Primăriei Călărași susțin că terenul este unul privat și confirmă că, acum, acolo au loc „lucrări de renovare”.

Judecătorul a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2019 că în iulie 2019 a semnat un antecontract pentru achiziționarea bunurilor imobile în valoare totală de 2,52 milioane de lei.

Terenul, înregistrat la Cadastru pe numele judecătorului în luna aprilie 2020

Datele cadastrale consultate de ZdG arată că bunul imobil a fost vândut în urma unui contract de vânzare cumpărare din 27 aprilie 2020, iar fostul hotel de stat Codru, a fost înregistrat la Cadastru pe numele judecătorului Curții de Apel (CA) Chișinău, Grigore Dașchevici o zi mai târziu. Anterior, clădirea și terenul au aparținut unei societăți pe acțiuni: SA Baza de Transport Auto.

Au fost defrișați toți copacii din fața clădirii

Între timp, mai mulți localnici din Călarași susțin că, odată cu schimbarea proprietarului fostului hotel Codru, în ultimele zile de pe terenul aferent clădirii au început să fie tăiați copacii.

Azi noapte au fost defrișați toți copacii din fața vechiului hotel din centrul orașului Călărași”, este unul dintre mesajele postate de un locuitor din Călărași.

Primăria Călărași confirmă că au loc lucrări de renovare a fostului hotel Codru

Reprezentanții Primăriei Călărași confirmă că „vechiul hotel de stat Codru este în faza de reconstrucție” și că proprietarul are toate actele în regulă pentru lucrările de defrișare și renovare.

În centrul orașului și anume vechiul hotel de stat Codru este în faza de reconstrucție! Dorim să aducem la cunoștință că terenul aferent clădiri este proprietate privată, ca și clădirea în cauză. Proprietarii tuturor clădirilor din orașul Călărași, au dreptul la reconstituirea lor inclusiv spațiilor aferente, cu condiția avizelor tuturor autorităților de competență. După competență, Primăria Călărași a verificat actele, proprietarul, care a coordonat cu Inspectoratul Ecologic de Stat, actele sunt în regulă, și nu avem nici un drept legal să-i interzicem defrișarea copacilor, chiar dacă ne leagă multe amintiri plăcute de acești copaci”, se precizează în reacția Primăriei Călărași.

Clădirea și terenul din Călărași cumpărate de familia Dașchevici

Solicitat de ZdG, judecătorul ne-a comunicat că bunul procurat pe 27 aprilie 2020 a fost cumpărat împreună cu soția și că de administrarea clădirii se ocupă soția, care activează în calitate de notar la Călărași.

La primul etaj al fostului hotel Codru va fi amenajat un birou notarial

Contactată de ZdG, soția judecătorului ne-a comunicat că banii pentru procurarea imobilului au fost adunați împreună cu soțul, pe parcursul mai multor ani.

Viorica Dașchevici ne-a comunicat că într-adevăr pe teritoriul imobilului au loc mai multe lucrări și că, deocamdată va fi renovat un singur etaj al vechiului hotel, urmând ca acolo să fie deschis un birou notarial.

Cred că ați consultat site-ul ANI, ați văzut declarațiile de avere și interese, acolo a fost și indicat acest fapt.

Dumneavoastră cunoașteți că eu activez ca și notar. Deocamdată vom renova doar primul etaj. La primul etaj o să fie un biroul notarial. Cu celălalt spațiu, la celălalt etaj nu știm ce o să fie, încă nu știm. Am început abia acum renovările pentru că am așteptat să intrăm în posesie, să fim propretari, cum să renovăm ceea ce încă nu ne aparținea? Ați văzut salariul soțului, al meu. Banii pentru imobil au fost adunați pe parcursul anilor, nu acum. Normal că nu poți aduna toată suma într-un singur an.

Terenul este proprietate privată, dacă o să accesați datele la Cadastru, o sa vedeți și dvs că este proprietate privată. Înaine de a fi tăiați, acolo era o vegetație de tip tuia, daca cunoașteți. Vegetația, înainte de a fi tăiată eu am contactat responsabilii regionali din cadrul Agenției de Mediu și dumnealor mi-au confirmat că este proprietate privată, respectiv suntem în drept să tăiem ce este pe teritoriu. Era o vegetație veche, uscată, pentru că, dacă observați din poze, clădirea este veche, vedeți în ce stare este ea? Nu a fost administrată mulți, mulți ani. E scoasă în vânzare din anii 2000, foarte mulți ani în urmă. De 8 ani, acolo, în general nu a fost nicio activitate. A fost închisă clădirea. Clădirea se ruina și respectiv și vegetația aceea nu a fost îngrijită. Deși este proprietate privată, noi am contactat specialistul de la Diviziunea teritorială a Agenției de Mediu din Călărași, iar dumnealui ne-a confirmat că nu avem nevoie de nicio autorizare în plus și respectiv am început lucrările”, ne-a comunicat Viorica Daşchevici, soția judecătorului de la Curtea de Apel.

Familia judecătorului a plătit peste 2 milioane de lei pentru teren și clădire

Potrivit declarației de avere și interese, în 2019 judecătorul a obţinut un venit la locul de muncă de bază în valoare de 264 841 lei, soția lui obținând în același an un venit de aproape două ori mai mare – 509 511 lei din activitatea de notariat. Familia Dașchevici deține în proprietate un apartament de 41 m.p. procurat în 2017 și un alt apartament în comodat, din 2012.

Grigore Dașchevici/magistra.md

Tot potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, judecătorul mai indică că are în proprietate un automobil Volvo XC 90 fabricat în 2008 și procurat în 2018 cu 208 000 de lei, dar și un VAZ, fabricat în 1989, cumpărt în 2011

Judecătorul a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2019 și modalitatea prin care a achiziționat proprietatea. Astfel, magistratul precizează că la 17 iulie 2019 a fost semnat un antecontract de vânzare cumpărare a terenului și clădirii din Călărași în sumă de 2,52 milioane de lei cu SA Baza de Transport Auto.

Grigore Dașchevici a mai indicat în declarație că la data semnării antecontractului, pentru bunuri a fost achitat un avans în valoare de 1,5 milioane de lei, iar datoria în baza antecontractului era de 1,02 milioane de lei.

Declarația de avere și interese pentru anul 2019:

Conform informațiilor de pe magistrat.md, Grigore Dașchevici este judecător din anul 1998, fiind numit în funcție la Judecătoria Călăraşi, pe un termen de 5 ani. Prin Decretul președintelui R. Moldova din 8 aprilie 2003, a fost numit în funcţia de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit Decretelor preşedintelui R. Moldova din 28 martie 2007 şi 4 iulie 2011, Grigore Daşchevici a fost numit în funcţia de preşedinte la Judecătoria Călăraşi, pe termene de 4 ani. Ulterior, prin Decretul preşedintelui R. Moldova din 27 noiembrie 2015, Grigore Daşchevici a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la CA Chişinău. acolo unde activează în prezent.