Principală  —  IMPORTANTE   —   Domnica Manole dă asigurări că…

Domnica Manole dă asigurări că nu l-a votat pe Țurcan președinte al CC

Domnica Manole dă asigurări că nu a votat candidatura lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții Constituționale. Declarația este făcută de judecătoare pe Facebook, acolo unde scrie că legea îi interzice de a divulga secretul votului, dar că a decis să facă acest lucru reieșind din „interesul public major al societății și declarațiile unor colegi”.

Ieri, 19 august, deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales prin vot secret președinte al CC, „cu majoritatea voturilor judecătorilor”. Despre acest lucru a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă CC, instanță formată din șase judecători.

În cadrul unei emisiuni la postul TV8, Liuba Șova a declarat că au existat doi candidați la funcția de președinte al CC. Potrivit acesteia, candidatura sa a fost înaintată de Nicolae Roșca, iar Vladimir Țurcan singur și-ar fi înaintat candidatura.

Liuba Șova a recunoscut că s-a votat pe sine, iar Nicolae Roșca a declarat pentru ZdG că și-a dat votul pentru persoana pe care a înaintat-o.

În aceste circumstanțe, denotă că ceilalți patru judecători, Vladimir Țurcan, Domnica Manole, Serghei Țurcanu și Eduard Ababei și-au dat votul pentru candidatura lui Vladimir Țurcan, odată ce acesta a fost ales cu „majoritatea voturilor”.

În situația în care Domnica Manole declară că nu l-a votat pe Vladimir Țurcan, nu este clar cum a fost obținută „majoritatea voturilor”.

Alegerea lui Țurcan la conducerea CC a generat nemulțumiri și critici din partea conducerii Blocului ACUM. Maia Sandu a declarat că că desemnarea unui exponent al PSRM la șefia CC este „un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”, iar Andrei Năstase a solicitat membrilor CC „să-și asume public opțiunea lor de vot”, preîntâmpinându-i că în caz contrar va solicita demisia acestora”.

În dimineața zilei de astăzi, 20 august, judecătoarea Domnica Manole a depus la CC o cerere de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC.

Judecătoarea CC Liuba Șova a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”. Aceasta a făcut public și un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlamentului.

Procuratura Generală (PG) a declarat astăzi, pentru ZdG, că nu a fost sesizată de niciun judecător al Curții Constituționale în legătură cu faptul că ar fi fost intimidat sau influențat.