Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi procurori „CU NUME” au…

Doi procurori „CU NUME” au plecat în concediu. Unul dintre ei pe o perioadă de 140 de zile

Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a plecat în concediu până în luna noiembrie. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către reprezentanții Procuraturii Generale.

Și Valeriu Bodean, adjunct al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a plecat, recent, în concediu. Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au informat că acesta ar fi intenționat să-și dea demisia, dar ar fi fost convins de Nicolae Chitoroagă, șeful PCCOOCS să plece în concediu.

„Viorel Morari într-adevar a solicitat concediu pe perioada restantă, iar Procurorul General a acceptat. Sunt peste 140 de zile”, au precizat reprezentanții PG.

Valeriu Bodean

„Valeriu Bodean – este ordin la concediu ordinar, alte informații nu avem”, au precizat reprezentanții PG cu referire la cazul Bodean.

ZdG a încercat să discute cu cei doi procurori, Viorel Morari și Valeriu Bodean, dar ambii au telefoanele mobile închise. Șeful PCCOCS nu a răspuns la apelurile noastre insistente.

Viorel Morari și-a dast demisia din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție la 26 aprilie. Prin același ordin, Morari a fost transferat în calitate de procuror în Secția unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată a Procuraturii Generale.

Deși, cererea de demisie a șefului PA a fost semnată încă la 26 aprilie, PG și PA nu au făcut publică informația despre plecarea din funcție a lui Morari decât la 2 mai, după ce presa a solicitat confirmarea zvonurilor. Motivul demisiei ar fi informațiile apărute recent în presă, potrivit cărora șeful Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi fost implicat în „cazul Tranga”, coproprietarul lanțurilor de restaurante Anddys și La Plăcinte.

Valeriu Bodean este adjunct al PCCOCS de la înființarea instituției, din august 2016.

Majoritatea procurorilor din R. Moldova, membri ai Asociației Procurorilor, au semnat o declarație publică adresată unor instituții europene în care reclamă „încercările insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic”. Mesajul vine după ce, recent, majoritatea parlamentară formată din PSRM și Blocul ACUM, dar nerecunoscută de PDM și majoritatea instituțiilor statului, au votat câteva modificări la legea cu privire la procuratură.

Documentul a fost semnat de către 612 procurori din numărul total de 637 procurori angajați în Procuratura R. Moldova.

Declarația însă a fost precedată de un mesaj anonim, distribuit pe rețelele de socializare, prin care se anunța că mai mulți acuzatori de stat nu și-ar fi dorit semnarea declarației.