Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ SIS vine cu o…

DOC SIS vine cu o nouă sesizare în care invocă faptul că magistratul Alexei Paniș, care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al CA Chișinău, s-ar afla în conflict de interese cu acesta

colaj ZdG

Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA), procurorul general interimar, Dumitru Robu, și către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, prin care invocă faptul că magistratul Alexei Paniș, care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, s-ar afla în conflict de interese cu acesta.

Potrivit documentului obținut de Ziarul de Gardă, în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, care este tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.

De asemenea, conform SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată pe 9 aprilie 2015.

„SRL Endo-Grup, în perioada 14 martie 2019 – 25 mai 2020, a avut în calitate de director pe Ștefan Paniș, fiind înlocuit până în prezent de același Ion Clima”, se arată în document.

Sursa doc: ZdG

Recent, reprezentanții SIS au mai formulat o sesizare către CNA și Procuratura Generală (PG) prin care au solicitat să verifice acțiunile lui Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, care, pe 31 decembrie 2021, a emis dispoziția prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău și prin care l-a repus pe judecătorul Clima în funcție.

Solicitat de ZdG pentru o reacție pe marginea acestui subiect, magistratul Alexei Paniș ne-a comunicat că „nu va declara nimic întrucât a comentat subiectul pentru alte surse media”.

În documentul semnat de către șeful de direcție generală a SIS, Eugeniu Rurac, obținut de ZdG, se menționează că SIS solicită CNA și PG „să investigheze prin prisma eventualei bănuieli rezonabile pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea judecătorului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al CA Chișinău”.