Principală  —  IMPORTANTE   —   SIS solicită CNA și PG…

SIS solicită CNA și PG să examineze acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al CA Chișinău

colaj ZdG

Reprezentanții Serviciului Informații și Securitate (SIS) au formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Generală (PG) prin care solicită să verifice acțiunile lui Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, care, la 31 decembrie 2021, a emis dispoziția prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău și prin care l-a repus pe judecătorul Clima în funcție.

Solicitat de ZdG pentru o reacție pe marginea acestui subiect magistratul Alexei Paniș ne-a comunicat că „nu va declara nimic întrucât a comentat subiectul pentru alte surse media”.

În documentul semnat de către șeful de direcție generală a SIS, Eugeniu Rurac, obținut de ZdG, se menționează că SIS solicită CNA și PG „să investigheze prin prisma eventualei bănuieli rezonabile pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea judecătorului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al CA Chișinău”.

„A fost informat CNA și PG conform competenței de examinare prin prisma eventualei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 328 aliniat 3 Cod penal, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către Alexei Paniș, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, manifestate prin adoptarea unei hotărâri judecătorești prin care a dispus cu formă executorie repunerea magistratului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al Curții de Apel Chișinău, precum și faptul unei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 351 aliniat Cod penal pe faptul uzurpării de calități oficiale de către Vladislav Clima, judecător la Curtea de Apel Chișinău, și care, în complicitate cu cetățeanul Alexei Paniș, ce deține funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, precum și alte persoane, a uzurpat calitatea de președinte al Curții de Apel Chișinău în eventualitatea menținerii controlului asupra puterii judecătorești de către anumite grupuri de interes”, se menționează în documentul semnat de către Eugeniu Rurac, șef de direcție generală din cadrul SIS.

Într-un comentariu pentru TV8, judecătorul Alexei Paniș a menționat că „nu cunoaște despre sesizarea SIS”.

Nu am știut că Rurac e specialist în contencios administrativ. Dumnealui, dacă nu greșesc, era consilier la Președinție atunci când a fost emis decretul, de aceea, denotă un interes personal. Tot ce am de spus, spun în hotărârea motivată, să se pronunțe instanța superioară”, a declarat Alexei Paniș pentru TV8.

La 31 decembrie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Detalii aici

Ulterior, responsabilii de la Președinție au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău hotărârea instanței de fond care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea magistratului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Detalii aici

Alexei Paniș activează din 2017 în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău. În 2021 ZdG a scris că Paniș a făcut parte din completul de judecată care a examinat și a emis încheierea în litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Procesul a stârnit un val de reacții, fiind „un litigiu care nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”, așa cum a admis inclusiv vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Corneliu Guzun. Alexei Paniș este unul dintre magistrații care a pronunțat hotărârea în cazul lui Igor Vornicescu, primului inculpat în dosarul „Laundromat” care și-a primit sentința. Deși a fost condamnat, Vornicescu a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Paniș este magistratul care în martie 2020 a depus o sesizare în adresa procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a Procuraturii Anticorupție prin care reclamă că era intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care era membru, în același timp, și al Consiliului Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. Atunci, contactat de Ziarul de Gardă, Valeriu Sufrai a negat acuzațiile care îi erau aduse.

În ultimii patru ani, în privința judecătorului au fost înregistrate 13 sesizări privind sancționarea disciplinară, care ulterior au fost respinse. În 2020, CEPJ i-a atribuit calificativul „foarte bine”, după ce a obținut 77 de puncte.

În 2020, familia Paniș a înregistrat venituri de circa 1,5 milioane de lei, după ce a vândut două apartamente și un automobil model Hyundai Tucson. Din 2014, soția magistratului are în proprietate o casă de locuit de 106 metri pătrați și un garaj, amplasate în raionul Florești. Totodată, în 2018, soții Paniș au intrat în posesia unei alte case de locuit cu o suprafață de 100,1 metri pătrați pentru care declară că ar costa 235 de mii de lei. Magistratul conduce un automobil de model Toyota Corolla, fabricat în 2006 și dobândit în 2017, care valorează circa 100 de mii de lei, potrivit declarației de avere și interese personale a judecătorului. În 2020, familia judecătorului a raportat datorii de circa 150 de mii de lei, după ce și-a asumat un credit cu rata dobânzii de 12%, scadent în 2025.

De-a lungul anilor, Paniș a primit donații în urma unor ceremonii civile: 45 de mii de euro în 2016, circa 226 de mii de lei în 2018 și 2 mii de euro în 2019. Potrivit magistratului, „donațiile provin de la evenimentul căsătorie și în legătură cu ceremoniile care au avut loc cu nașterea copiilor, și anume botezul”. Detalii aici