Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Replica CSM după ce…

DOC Replica CSM după ce instanța de apel a decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că astăzi, 25 septembrie, a depus recurs împotriva deciziei din 20 septembrie a CA Chișinău, prin care instanța a satisfăcut solicitarea a 87 de judecători privind obligarea CSM-ului de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

Potrivit CSM-ului, hotărârea este executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 30 de zile.

Prin aceeași cerere de recurs, CSM a solicitat suspendarea executării deciziei CA Chișinău din 20 septembrie.

Se întâmplă, după ce ieri, 24 septembrie, trei magistrate de la CA Chișinău au adoptat o încheiere prin care au pus în aplicare decizia, pe motiv că CSM, în ședința plenului din 24 septembrie, nu a convocat Adunarea, deși era obligat de CA Chișinău.

Respectiv, în încheiere, judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malî au decis organizarea ședinței extraordinare a Adunării generale a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, și au aprobat subiectele de pe ordinea de zi.

„În contextul celor expuse, Consiliul Superior al Magistraturii informează judecătorii și societatea civilă asupra faptului că, încheierea Curții de Apel Chișinău din 24 septembrie 2019, nu este una definitivă și executorie, fiind cu drept de recurs, iar CSM va uza de dreptul de a o contesta în termenul prevăzut de lege. Prin urmare, CSM reiterează că încheierea Curții de Apel Chișinău nu poate fi pusă în executare până ce Curtea Supremă de Justiție nu se va expune asupra legalității acesteia, în baza recursului depus de Consiliul Superior al Magistraturii”, este menționat în domunicatul de presă al CSM.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM. Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.

Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.