Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Prima ședință de judecată…

DOC Prima ședință de judecată în dosarul privind accidentul rutier de pe viaduct, care a lăsat o tânără fără picioare. Detalii despre magistratul care examinează cauza

Sursa foto: newsmaker.md

Prima ședință de judecată în dosarul privind accidentul rutier de pe viaduct, în urma căruia tânăra de 25 de ani, Marcela Paladi, a rămas fără picioare, are loc miercuri, 29 martie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

La ședință participă Marcela Paladi, dar și Gheorghe Begu, șoferul BMW-ului verde implicat în coliziune, care este cercetat pentru „încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport”.

Detalii despre magistrata care va examina dosarul

Magistrata care va examina dosarul este Olga Bejenari, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată. Ea a fost numită în funcția de judecătoare pe un termen de cinci ani pe 18 decembrie 2014, iar peste două săptămâni a fost suspendată din funcție pe perioada aflării în concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului. Magistrata s-a aflat în concediu până la 18 februarie 2017, potrivit portalului magistrat.md. În ianuarie 2017, judecătoarea a fost din nou suspendată din funcţia deţinută, pe perioada aflării în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului minor. De această dată, concediul a durat până în februarie 2018.

În toamna anului 2018, în timp ce examina deja dosarul crimei de la Atrium, magistrata decide să își depună cererea de demisie, însă ulterior hotărăște să și-o retragă. Conform magistrat.md, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 11 decembrie 2018, ea este desemnată judecătoare în materie de drept penal la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, începând cu 1 ianuarie 2019, iar pe 12 februarie 2020, Olga Bejenari a fost numită în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

În iunie 2020, ZdG a scris că Olga Bejenari, pe atunci magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a decis să-i achite pe cei doi luptători K1, Mihail Pîrgaru și Aurel Ignat, cercetați penal în dosarul dosarul morții lui Serghei Bejenari, omorât în bătaie în 2018. Deși procurorii au cerut câte 15 ani de închisoare pentru cei doi, judecătoarea i-a achitat pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

Pe 13 martie 2023, cauza penală pornită pe faptul accidentului de pe viaduct, care a lăsat o tânără fără ambele picioare, a fost remisă în instanța de judecată.

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău au înaintat acuzarea pe faptul că, „învinuitul, pe 6 februarie 2023, pe timp de noapte, deplasându-se pe bulevardul Dacia al capitalei, ignorând prevederile Regulamentului de circulaţie rutieră, cu partea din față a automobilului s-a tamponat în partea din spate a unui alt automobil, care era oprit pe banda nr. 2 din motiv că era avariat, strivind-o pe victimă între automobile în momentul în care ultima dorea să instaleze „triunghiul de siguranță””.

Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, Marcelei Paladi i-au fost cauzate vătămări corporale grave. Urmare a accidentului rutier, potrivit Procuraturii Generale, a fost lovită încă o persoană, care a căzut jos pe carosabil și s-a ales cu vătămări corporale neînsemnate.   

„Învinuitul a refuzat să facă declarații pe caz. Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport”, anunța PG.

Gheorghe Begu, șoferul BMW-ului verde implicat în accident este specialist în domeniul IT și activează la o companie din domeniu.

Autoritățile de la Chișinău au pornit o cauză penală după ce tânăra de 25 de ani, Marcela Paladi, a fost lovită în noaptea de 5 spre 6 februarie de o mașină în timp ce încerca să plaseze triunghiul reflectorizant pentru a avertiza șoferii despre producerea unui accident mai puțin grav în care fusese implicată câteva minute mai devreme.