Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Opinia Comisiei de la…

DOC Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”

Comisia de la Veneția și-a expus opinia sa cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”. Astfel, în avizul emis luni, 19 decembrie, de organul consultativ al Consiliului Europei se menționează faptul că, în general, statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar interzicerea și impunerea altor măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor formațiuni politice.

Cu toate acestea, Comisia de la Veneția menționează că declararea neconstituționalității unui partid politic ar putea constitui o „ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, în consecință, trebuie să se respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale, și anume cerințele de legalitate (prevăzute de lege), de legitimitate (urmărește un scop legitim) și de necesitate și proporționalitate (este necesară într-o societate democratică)”.

„În ceea ce privește acțiunile care ar putea duce la declararea neconstituționalității unui partid politic și întrebarea dacă declararea neconstituționalității ar fi în conformitate cu „necesitatea într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că Curtea (Curtea Constituțională a R. Moldova n.red.) este mai bine poziționată pentru a evolua dacă există o „necesitate socială urgentă” de a declara partidul drept neconstituțional.

Comisia de la Veneția rămâne la dispoziția Curții Constituționale a R. Moldova pentru orice asistență suplimentară în această chestiune”, se arată în document.

Opinia Comisiei de la Veneția:

Pe 17 noiembrie curent, președinta interimară a Curții Constituționale a R. Moldova, Liuba Șova, a solicitat Comisiei de la Veneția să se expună asupra verificării constituționalității Partidului Politic „Șor”.

La începutul lunii noiembrie, CC a anunțat că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. 

Pe 9 noiembrie 2022, Executivul a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „Șor”. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.

„Am văzut că societatea a primit pozitiv această veste (pregătirea sesizării n. red.). Unii au spus că această sesizare este bună, doar că foarte întârziată. Din punctul meu de vedere, această sesizarea a venit la timp, în momentul în care există toate circumstanțele constituționale pentru depunerea acestei sesizări.

Avem încălcări clare cu privire la încălcarea principiului statului de drept, iată că au venit acum constatări cu privire la subminarea independenței și suveranității, cu implicarea unui stat străin. Analizând aceste circumstanțe prin prisma standardelor internaționale, care spun că lichidarea unui partid este o ultimă măsură, consider că este exact momentul potrivit”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Pe 8 noiembrie 2022, după anunțul despre pregătirea acestei sesizări, deputatul fugar Ilan Șor, lider al Partidului „Șor”, a declarat într-un video că prin această decizie guvernarea vrea „să aplice ultima lovitură democrației din R. Moldova și să facă ultimul PAS spre uzurparea puterii în stat”.

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins pe 20 octombrie cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „Șor” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), a menționat atunci că în total au fost efectuate 55 de percheziții.

De asemenea, șefa PA a afirmat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aceleași embleme”, pe care erau indicate nume de raioane. În total, potrivit Veronicăi Dragalin, „s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi”. Sumele ridicate includeau lei și dolari. Ulterior, PA a anunțat că, în rezultatul examinării, a fost constatat faptul că suma finală a fost de 4 219 550 de lei și 4 000 de dolari.