Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guvernul a aprobat lista…

DOC Guvernul a aprobat lista candidaților pentru funcția de judecător la CtEDO. Ce urmează

Sursa foto: Profimedia Images

Cabinetul de miniștri a aprobat vineri Hotărârea cu privire la aprobarea listei candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Lista celor trei candidați:

1) Scobioală Diana;
2) Grosu Vladimir;
3) Eșanu Nicolae.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene urmează să prezinte lista candidaților menționați la punctul 1 pentru consultare Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit Hotărârii Guvernului, în urma exprimării opiniei Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va remite lista candidaților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru audieri și alegere finală prin vot la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Hotărârea integral:

Concursul național pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova, care urmează a fi ales pentru un termen de nouă ani, s-a desfășurat pe fondul acuzațiilor de lipsă de integritate.

În ciuda acestora, la 28 ianuarie, Comisia a desemnat cei trei candidați care urmează să se prezinte în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde se va decide cine dintre ei va reprezenta R. Moldova la Curte. 

Ziarul de Gardă a constatat că între candidați și membrii Comisiei care i-au evaluat există mai multe legături care pot genera, inclusiv, conflicte de interese. Nici un membru al Comisiei nu s-a abținut însă de la vot. 

Ancheta completă o găsiți aici.