Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul director al ÎS…

DOC Fostul director al ÎS „Poșta Moldovei” și-a angajat nepotul și i-a plătit lunar adaosuri generoase la salariu

Foto: tribuna.md

Fostul director al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, și-a angajat un nepot în funcția de șef-adjunct al Secției Tehnologii Informaționale, l-a inclus în componența grupului de lucru pentru examinarea ofertelor privind achiziționarea bunurilor și i-a oferit, uneori de două ori pe lună, adaosuri financiare de 35% din salariu.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat, prin intermediul Inspecției Financiare, că fostul director al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, nu a informat organul ierarhic superior și ANI despre interesul personal apărut la emiterea în 2013 a ordinului de angajare a unui nepot de-al său în funcția de șef adjunct al Secției Tehnologii Informaționale.

Acesta nu a informat nici despre faptul că în mai 2017 l-a numit pe nepotul său în componența grupului de lucru pentru examinarea ofertelor privind achiziționarea bunurilor, lucrărilor și serviciilor pentru necesitățile întreprinderii.

Inspectorul a constatat că Nastas i-a oferit nepotului său, în perioada 2018-2019, adaos salarial de 35% din leafă. În patru luni nepotul acestuia a primit de două ori adaos financiar.

Nepotul lui Nastas a declarat inspectorului de integritate că a fost angajat la „Poșta Moldovei” în perioada decembrie 2013 – martie 2020. El a recunoscut că se află în relație de rudenie cu Serghei Nastas, acesta fiind fratele tatălui său.

Cât privește conflictul de interese, acesta a menționat că nu cunoștea legislația și că nimeni din cadrul întreprinderii, inclusiv Serghei Nastas, nu l-a informat că actele juridice și administrative emise de către Serghei Nastas în privința sa ar putea fi percepute ca fiind emise în situație de conflict de interese.  

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Serghei Nastas nu va avea dreptul să dețină timp de 3 ani o funcție publică sau funcții de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective.

Serghei Nastas a demisionat de la șefia Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” în iulie 2019, la scurt timp după ce pe atunci prim-ministrа Maia Sandu i-a cerut demisia pe motiv că instituția nu și-ar îndeplini obligațiunile contractuale în raport cu presa scrisă.

În prima jumătate a anului 2019, din funcția de director general al ÎS „Poșta Moldovei”, Nastas a ridicat un salariu de aproape 300 de mii de lei. La venitul familiei s-a mai adăugat salariul soției, în mărime de 9 mii de euro.

Familia lui Nastas deține mai multe terenuri, un apartament, cote părți a două case de locuit, dar și alte trei bunuri imobiliare. Fostul director al ÎS „Poșta Moldovei” a mai trecut în declarația de avere și interese două automobile: unul de model Renault Master, procurat în 2005, cu 22 de mii de euro, dar și un Porsche Cayenne, procurat în 2015, cu 80 de mii de euro.

Serghei Nastas mai declară o cotă de participare de 75% în cadrul companiei „Nastas ser sociedad limitada” din Madrid, specializată în construcții, dar și acțiuni în cadrul S.A. „Fabrica de conserve Glodeni”.