Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Efectivul-limită a Procuraturii Anticorupție,…

DOC Efectivul-limită a Procuraturii Anticorupție, majorat cu 54 de unități. Cât va costa implementarea proiectului

Sursa foto: ZdG

Efectivul-limită al Procuraturii Anticorupție (PA) a fost majorat cu 54 de unități de personal. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat joi, 1 februarie, cu votul a 58 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în contextul executării Legii 245/2023 prin care s-a stabilit competența PA la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt, conform unui comunicat al Parlamentului. Astfel, numărul de angajați a fost cu 54 de persoane, de la 144, la 198. Totuși, numărul procurorilor anticorupție va rămâne același, urmând să fie angajați mai mulți ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigații și specialiști principali.

În nota informativă se menționează că „adoptarea prezentului proiect va crea premise pentru sporirea capacităților instituționale ale Procuraturii Anticorupție pentru ca personalul să fie capabil să gestioneze corect și eficient măsurile pentru prevenirea si combaterea corupției, iar instituția să aibă posibilitatea să-și exercite corespunzător funcțiile atribuite prin lege”.

Implementarea proiectului va necesita alocarea mijloacelor financiare de la bugetul de stat pentru anul 2024 în suma totală de 103 352 200 de lei.

În prezent, efectivul Procuraturii Anticorupţie este format din 144 de unități de personal cu un fond anual de salarizare în sumă de 35 073 700 de lei, dintre care:

  • 59 de unități de personal deţin funcțiile de procuror (1 procuror-şef şi 6 procurori – şefi adjuncţi);
  • 30 de unități de personal dețin funcțiile de ofițeri de urmărire penală și de investigaţie;
  • 55 de unități de personal sunt atribuite pentru funcțiile publice de execuție și de personal auxiliar.

PA nu va mai avea responsabilitatea să conducă urmărirea penală pe dosarele de corupție mică și medie, instrumentate de Centrul Național Anticorupție (CNA). Acestea vor fi conduse de specialiștii din procuraturile teritoriale. Proiectul de lege care are drept scop „prevenirea tergiversării procedurilor judiciare” a fost adoptat luni, 31 iulie, de Parlament.

Astfel, PA va investiga cazurile de corupție la nivel înalt. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat vineri, 24 noiembrie, în a doua lectură, de 60 de deputați.

Documentul prevede modificarea Codului de procedură penală, astfel încât PA să fie abilitată să investigheze infracțiunile de corupție săvârșite de funcționarii de nivel înalt.

Mai exact, este vorba despre infracțiunile săvârșite de persoanele al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituția R. Moldova sau care sunt învestite în funcție, prin numire sau alegere, de către Parlament, președintele R. Moldova sau Guvern, excepție fiind primarii, viceprimarii și consilierii locali. Printre persoanele vizate de aceste modificări legislative sunt președintele țării, deputați, miniștri, procurori, judecători, conducători ai autorităților administrative centrale sau ai instituțiilor subordonate Guvernului și Parlamentului etc.