Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dosarul în care prodecana…

DOC Dosarul în care prodecana facultății de Jurnalism de la USEM este cercetată pentru trafic de influență a fost transmis în instanță

Prodecana facultății de Jurnalism de la Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM) care este acuzată de trafic de influență va comparea pe banca acuzaților.

Dosarul în care prodecana este cercetată pentru trafic de influență a fost transmis în instanța de judecată, iar vineri, 1 octombrie, cauza penală a fost înregistrată și repartizată spre examinare.

Solicitată de Ziarul de Gardă procurora de caz Cristina Gladcov ne-a comunicat că a finalizat urmărirea penală și expediat cauza penală în instanța de judecată.

„Prodecana este cercetată penal pentru trafic de influență conform articolului 326 aliniatul 2 litera D din Codul Penal al R. Moldova”, a declarat procurora de caz.

Potrivit Codului Penal, traficul de influență se pedepsește cu amendă în mărime de la 3 000 la 4 000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Prodecana Facultăţii de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJȘC) din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova (USEM), Daniela Sîtari, a fost reținută la 15 iunie curent de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în urma unui denunţ depus de o studentă. Despre asta au anunțat reprezentanții CNA, care au menționat că lectora universitară i-ar fi cerut studentei 3 000 de lei pentru susţinerea tezei de licenţă.

Atunci, solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a menționat că prodecana a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior, prin ordonanța procurorului de caz, a fost eliberată din motive de sănătate.

La 16 iunie, după ce a fost emisă ordonanța de eliberare pe motive de sănătate, respectiv, după eliberare, în privința prodecanei a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de nepărăsire a țării pe un termen de 60 de zile. Detalii aici.

Atunci, Daniela Sîtari, prodecana facultății de Jurnalism din cadrul USEM, a declarat pentru ZdG că „nu și-a recunoscut vina și că nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc”.

Potrivit CNA, studenta a declarat că urma să susţină teza de licenţă, iar la verificarea acesteia prodecana s-a arătat nemulţumită de calitatea materialului prezentat și i-a spus că poate să o ajute să promoveze examenul. Astfel, prodecana i-ar fi propus, în schimbul a trei mii de lei, o teză deja scrisă. Ca să evite transmiterea directă a banilor, aceasta i-a sugerat studentei să-i achite una din ratele creditului (3 000 de lei), contractat de prodecană pentru cumpărarea unui telefon cu preţul de aproximativ 28 000 de lei.