Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Directoarea unei grădinițe din…

DOC Directoarea unei grădinițe din capitală, constatată de ANI cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei

Imagine simbol

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 29 februarie, un act de constatare în privința unei directoare a unei instituții de stat prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 597 559 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de subiectul controlului și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 1 august 2016-31 decembrie 2019.

Este vorba despre Ana Țîganaș, directoare a Instituției de Educație Timpurie nr. 78 din mun. Chișinău.

Contactată de ZdG, directoarea grădiniței a declarat că urmează să conteste actul ANI, spunând că „a muncit o viață întreagă și nu este corect așa”.

Conform paginii web a instituției preșcolare, Țîganaș are o experienţă de muncă în domeniul pedagogic de 38 de ani, dintre care în funcţie de conducere – 26 de ani.

ANI notează că va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

Ana Țîganaș urmează să fie decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din momentul când averea va fi constatată ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau când actul de constatare va deveni definitiv.

Numele persoanei va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. De asemenea aceasta va fi destituită din funcție în calitate de persoană a cărei avere va fi constatată în parte ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Persoana vizată are dreptul de a contesta actul de constatare, care la moment nu este definitiv.