Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ pune punctul final:…

DOC CSJ pune punctul final: Simbolul PAȘ, similar cu cel al PAS, nu se va regăsi în buletinul de vot la anticipatele de duminică

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut vineri, 2 iulie, decizia Curții de Apel Chișinău (CA) care a respins recursul depus de către reprezentanții Partidului Alternative și Șanse (PAȘ) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care au solicitat anularea deciziei CEC cu privire la refuzul înregistrării simbolului electoral al formațiunii, care seamănă cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Decizia CSJ este irevocabilă.

O decizie în acest sens a fost pronunțată vineri, 2 iulie, de către Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie format din judecătorii: Tamara Chișca-Doneva, Maria Ghervas, Nicolae Craiu, Nina Vascan, Victor Burduh.

Se respinge recursul depus de Partidul Politic „Noua Opţiune Istorică”. Se menține hotărârea din 28 iunie 2021 a Curţii de Apel Chişinău, în cauza de contencios administrativ electoral, la acțiunea depusă de Partidul Politic „Noua
Opţiune Istorică” împotriva Comisiei Electorale Centrale, terț Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” cu privire la anularea în tot a actului administrativ și obligarea emiterii actului administrativ favorabil
”, se menționează în decizia CSJ.

În motivarea deciziei, membrii CSJ menționează că ambele simboluri atât /pas/, cât și /paș/, folosesc aceeași combinație de litere, același stil de formatare, aceiași dimensiune și amplasare în spațiu, „fapt ce va crea confuzie pentru alegători”.

Mai mult ca atât, simbolul electoral „/paș/” este introdus în acelaşi simbol geometric, de tip paralelogram, cu margini negre oblice, exact ca şi la simbolul electoral al Partidului Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate” „/pas/”.
Respectiv, combinaţia de litere propusă spre înregistrare în calitate de simbol electoral, de către reclamantul Partidul Politic „Noua Opţiune Istorică”, cât și redarea grafică a acestora, este lipsită de caracter distinctiv, ducând în eroare alegătorul cu privire la partidul pentru care urmează a-și acorda opțiunea de vot. (…) Colegiul reține că funcţia simbolurilor partidelor este de identificare a partidelor. Prin însăşi natura sa simbolul unui partid este un semn susceptibil de reprezentare grafică, servind la deosebirea acestuia de alte partide politice. Prin urmare, simbolul trebuie să fie astfel conceput încât să permită şi să asigure alegătorului posibilitatea de a identifica partidul, condiție însă ce nu se atestă la caz
”, se mai menționează în decizie.

Decizia CSJ:

La 26 iunie, Partidul Alternative și Șanse (PAȘ) a atacat în instanța de judecată decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care i s-a refuzat înregistrarea simbolului electoral, care seamănă cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate. Ulterior, la 28 iunie, Curtea de Apel Chișinău (CA) a respins recursul depus de către reprezentanții Partidului Alternative și Șanse (PAȘ) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care au solicitat anularea deciziei CEC cu privire la refuzul înregistrării simbolului electoral al formațiunii, care seamănă cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

CEC a refuzat marți, 22 iunie, înregistrarea simbolului electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică care și-a schimbat denumirea în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ). Fiind abreviată, noua denumire a formațiunii este practic identică cu cea a PAS.

„(…) în buletinul de vot nu se admite identitatea de semne sau de simboluri electorale identice”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.

Partidul Noua Opțiune Istorică care și-a schimbat denumirea în PAȘ a depus vineri, 11 iunie, actele la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Potrivit listei candidaților Partidului „Noua Opțiune Istorică”, liderii formațiunii politice sunt Svetlana Chesari, Alexandru Borisencov, Nina Mariutina și Elena Savițchi.

Pe 21 mai, un anunț cu privire la modificarea denumirii formațiunii politice Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” a fost publicat în Monitorul Oficial. Formațiunea Politică intenționa să-și schimbe denumirea în Partidul Politic „Alternativă și Șanse”. Coincidență sau nu, fiind abreviată, noua denumire a formațiunii era identică cu cea a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Formațiunea a participat la alegerile parlamentare din 2001, fără a depăşi însă pragul electoral pentru a accese în Legislativ.

Cap de listă a formațiunii este Svetlana Chesari, vizată într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine, potrivit unei anchete Anticorupție.md.