Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ admite o cerere…

DOC CSJ admite o cerere de neconstituționalitate, iar dosarul de acordare a azilului politic ex-judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus merge la Curtea Constituțională. Examinarea recursului – amânată până la o hotărâre a CC

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au admis o cerere de neconstituționalitate și au amânat, astfel, examinarea recursului în cazul ex-judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, privind refuzul acordării azilului politic fostului magistrat, până la soluționarea cereri de către plenul Curții Constituționale. În context, dosarul lui Ceauș a fost transmis către CC.

O Încheiere în acest sens a fost pronunțată la 26 mai curent de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție format din magistrații: Tamara Chișca-Doneva, Maria Ghervas, Nina Vascan, Victor Burduh și Nicolae Craiu.


Se admite cererea depusă de către avocatul Iulian Balan, în interesele recurentului Ceaus Nicolai, privind ridicarea excepţiei de neconstituționalitate. Se transmite Curţii Constituţionale sesizarea avocatului Balan Iulian, în interesele apelantului Ceaus Nicolai privind controlul constituționalității prevederilor art. 6 alin. (1) Cod administrativ în partea ce vizează sintagma „procedură administrativă”, art. 6 alin. (2) Cod administrativ în partea ce vizează sintagma „părţi ale procedurii administrative„ , art. 7 Cod administrativ în partea ce vizează sintagma „orice structură organizatorică sau organ instituită/instituit prin lege sau printr-un alt act normativ”, art. 10 şi art. 258 Cod administrativ.

Se amână examinarea recursului depus de către avocatul Balan Iulian, în interesele recurentului Ceaus Nicolai împotriva deciziei din 28 octombrie 2020 a Curții de Apel Chişinău, până la pronunţarea Curţii Constituţionale asupra excepţiei de neconstituţionalitate”, se menționează în Încheierea CSJ.

Potrivit Încheierii CSJ, la 28 aprilie 2021 avocatul Iulian Balan, în interesele ex-judecătorului ucrainenan Nicolai Ceaus, a depus laa CSJ o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate, prin care a solicitat emiterea unei încheieri asupra ridicării excepției de neconstituționalitate privind controlul constituționalității prevederilor art. 6 alin. (1) Cod aministrativ în partea ce vizează sintagma „procedură administrativă”, art. 6 alin. (2) Cod administrativ în partea ce vizează sintagma „părţi ale procedurii administrative„,art. 7 Cod administrativ în partea ce vizează sintagma „orice structură organizatorică sau organ instituită/instituit prin lege sau printr-un alt act normativ”, art. 10 şi art. 258 Cod administrativ.

Magistrații CSJ menționează în Încheiere că, examinând cererea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie „constată necesitatea ridicării excepţiei de neconstituţionalitate cu sesizarea Curţii Constituţionale”, invocând mai multe motive.

În conformitate cu art. 121 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură civilă, în cazul existenței incertitudinii privind constituționalitatea legilor, a hotărârilor Parlamentului, a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului ce urmează a fi aplicate la soluţionarea unei cauze, instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea unui participant la proces, sesizează Curtea Constituţională”, se menționează în decizia CSJ.

Încheierea CSJ:

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Pe 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot pe 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Între timp, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie curent, de un grup înarmat de persoane, a apărut în două filmulețe postate pe un canal de Telegram în care a declarat că „îi este frică pentru viața lui și a familiei sale și a anunțat că a pregătit mai multe scrisori pentru prietenii săi și dovezi în privința celor care l-au răpit în 2016”.

La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.