Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Companiile la care au…

(doc) Companiile la care au mers milioanele Biroului Național de Statistică destinate recensământului

Site-ul Agenției Achiziții Publice arată că, în ultimii ani, Biroul Național de Statistică, a făcut mai multe achiziții ciudate, plătind prețuri exorbitatante pentru unele servicii. În 2014, un contract de 1,4 milioane de lei a fost semnat cu Teleradio Moldova pentru „servicii de fizurare a spotului de radio, televiziune și web pentru Recensământ”.  Cei mai mulți bani au ajuns însă în conturile unei firme private, vizată într-o achetă penală a procurorilor. 

Astăzi, procurorii au anunțat că au inițiat un dosar penal pe  faptul delapidării mijloacelor financiare, alocate Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014. Procurorii anunță că 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate recensămîntului, iar persoane publice din cadrul BNS, acţionând în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Contractele au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurîndu-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor, afirmă procurorii.

teleradio bnsSite-ul Agenției Achiziții Publice, acolo unde sunt publicate rezultatele tenderelor organizate de instituțiile statului arată mai multe contracte grase semnate de BNS cu diverși agenți economici. Unul din cele mai mari contracte, în sumă de 1,4 milioane de lei a fost semnat în mai 2014 cu IPN Teleradio Moldova pentru „servicii de fizurare a spotului de radio, televiziune și web pentru Recensământ”. (Cel mai probabil este vorba despre difuzarea spoturilor, pe site-ul AAP fiind o eroare)

Tot în luna mai 2014 între BNS și „AV Macrocom” SRL (Centrul de Computere Alta Vista) era semnat un contract „pentru servicii de catering pentru instruire privind Recensamintul populatiei si a locuintelor din 2014” în sumă de  664 mii de lei. macrocom

Tot cu acest agent economic, în decembrie 2013, BNS a semnat un contract în valoare de 306 mii de lei pentru „genți de mână pentru „Recesamântul populației si al locuintelor” 2014” , dar și un altul, în valoare de 2,8 milioane de lei (!) pentru „achiziționarea echipament tehnic și consumabile”.

De fapt, între 2011 și 2014, între BNS și acest agent economic au fost semnate nu mai puțin de 7 contracte de achiziție, în sumă totală totală de aproape 6 milioane de lei.

Procurorul Vlad Guzic, care se ocupă de dosarul penal a confirmat pentru ZdG că în acheta penală este vizată firma „AV Macrocom” SRL (Centrul de Computere Alta Vista)” și a negat implicarea companiei Teleradio Moldova.

„AV Macrocom” SRL, care deține Centrul de Computere „Alta Vista” are doi fondatori, Veaceslav Rodideal, care este și administrator și Roman Lungu. 

În perioada recensământului, BNS a mai semnat contracte cu Poșta Moldovei, Moldtelecom, Lukoil Moldova, dar și alți agenți economici privați.

V.M.