Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Când va avea loc…

DOC Când va avea loc următoarea ședință de judecată în procesul de la CSJ dintre Avia Invest și APP. Detalii despre judecătorii care examinează cauza

Sursa: Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău/Telegram

Dosarul privind cererea de chemare în judecată depusă de compania „Avia Invest”, fosta concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) se află pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ). Următoarea ședință în care urmează să fie examinat recursul depus de compania afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău este programată pentru data de 20 septembrie 2023.

Aliona Miron, Ion Malanciuc și Aliona Donos sunt judecătorii care vor examina cauza penală.

Aliona Miron este judecătoare din anul 2009. Ea a activat până în septembrie 2021 la Judecătoria Chișinău (la Judecătoria sectorul Râșcani, devenită ulterior Judecătoria Chișinău). Anterior, ZdG a scris că în 20142017 și 2019, judecătoarea a fost evaluată de Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor cu calificativul foarte bine, membrii Colegiului constatând că magistrata nu a fost pedepsită disciplinar, iar numele ei nu figura în dosare pierdute de R. Moldova la CtEDO. 

Pe 30 decembrie 2022, Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-Vetting) a audiat-o pe judecătoarea Aliona Miron de la CSJ. Magistrata nu a promovat evaluare.

Ion Malanciuc și-a început cariera în noiembrie 2011, fiind numit judecător la instanța de fond din Dubăsari. Cinci ani mai târziu, este promovat în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, printr-un decret semnat de ex-președintele Nicolae Timofti, ulterior a fost numit judecător de instrucție la Judecătoria Criuleni, sediul Dubăsari. Numele lui Malanciuc figurează într-o hotărâre a Colegiului Disciplinar din octombrie 2016, prin care a fost respinsă contestația unui petiționar care s-a plâns pe acțiunile judecătorului. În 2016 și 2019, Malanciuc a fost evaluat de către Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, de fiecare dată cu calificativul „foarte bine”. 

Anterior, în cadrul Curţii Supreme de Justiţie a fost constituit completul de judecată special pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor, Ion Malanciuc fiind desemnat în calitate de membru supleant.

Aliona Donos activează în sistemul judecătoresc din 2007. Pe 2 mai 2023, judecătoarea a fost transferată temporar, de la Judecătoria Bălți, pentru o perioadă de 6 luni, începând cu data de 10 mai 2023, în funcția de judecătoare la CSJ, conform magistrat.md.

CSJ respinge cererea de strămutare a cauzei, depusă de Avia Invest

Pe 9 august 2023, completul de judecată al CSJ, în componența magistraților Tamara Chișca-Doneva (la mijlocul lunii august a demisionat, n.red.), Ion Malanciuc și Aliona Miron, au respins cererea depusă de compania „Avia Invest”, afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor, privind strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad cu Curtea de Apel Chişinău. Judecătorii și-au argumentat decizia prin faptul că motivul de strămutare a cauzei la o altă instanță de judecată de același grad, invocat de SRL „Avia Invest”, nu poate fi reținut.

„(…) Curtea Supremă de Justiție nu este îndreptățită să strămute o cauză de contencios administrativ (de la instanța în a cărei competență este dată prin lege cauza), pentru suspiciune de imparțialitate, or, o asemenea practică ar fi de natură să învingă principiul imutabilității competenței jurisdicționale și teritoriale”, se spune în hotărârea instanței.

În ce condiții aeroportul a revenit în gestiunea statului

Pe 23 noiembrie 2022 Curtea de Apel (CA) Chișinău decidea că Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Atunci, magistrații au examinat în ședință publică apelul declarat de compania „Avia Invest”, afiliată deputatului fugar Ilan Șor, împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 21 februarie 2022, prin care a fost  respinsă cererea companiei „Avia Invest” împotriva APP privind anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor aeroportului. Decizia primei instanțe a fost pronunțată de magistrata Ludmila Holeviţcaia, care activează în sistemul judecătoresc din 2008. În document se menționează că Avia Invest a admis „neexecutarea condițiilor contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție”.

În decizia motivată a CA Chișinău, consultată de ZdG, se menționează faptul că pe 28 noiembrie 2019 și pe 22 ianuarie 2020 APP a atenționat compania „Avia Invest” asupra expirării termenului de acțiune a garanției de bună execuție a etapei II investiționale (31 decembrie 2019) și asupra obligativității prezentării unei noi garanții, însă Avia Invest nu și-a onorat obligațiile contractuale de prezentare a garanției de bună execuție în valoare de un milion de euro, cu termenul de valabilitate de 3 ani.

Urmărirea penală în dosarul concesionării aeroportului a fost finalizată

Pe 9 martie 2023 Procuratura Anticorupție a anunțat că a terminat urmărirea penală pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. În cadrul cauzei penale au fost puse sub învinuire 8 persoane publice, cu funcții de demnitate publică, printre care un fost prim-ministru al R. Moldova, un fost ministru al Economiei și un fost director al Agenției Proprietății Publice.

Conform PA, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție a aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților în sumă de aproape 29 milioane de lei.

Avia Invest este o companie din R. Moldova afiliată deputatului fugar Ilan Șor. Firma a fost înregistrată pe 2 august 2013. În calitate de fondatori ai companiei figurează Komaksavia Airport Invest Ltd (95,00%) și Societatea pe Acțiuni de tip deschis „Habarovskii Aeroport” (5,00%).