Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ar putea fi anulat…

DOC Ar putea fi anulat concursul pentru funcția de procuror general? CSP se întrunește luni și va examina cererile candidatului Ion Munteanu

Sursa: Parlament

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a depus la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) cereri în contextul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Solicitările acuzatorului de stat urmează să fie examinate luni, 26 februarie, în cadrul unei ședințe a Consiliului.

UPDATE 17:18 Tot în ședința de luni, CSP urmează să aprobe rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Subiectul a fost adăugat ulterior pe agenda CSP.

Știrea inițială:

Solicitat de Ziarul de Gardă, președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că cererile procurorului general interimar vor fi făcute publice în cadrul ședinței Consiliului.

Într-un comentariu pentru ZdG, Ion Munteanu a precizat că a depus la CSP două cereri, una prin care a cerut eliberarea copiilor fișelor de evaluare a candidaților, completate de membrii CSP, iar a doua – publicarea lor pe site-ul CSP. Procurorul general interimar a menționat că nu are niciun dubiu referitor la „corectitudinea acordării punctajului”.

„Solicit eliberarea copiilor fișelor de evaluare a membrilor CSP în raport cu mine, precum și a celorlalți candidați și publicarea acestora pe sursele publice. Vreau să fie făcută publică acordarea notelor către candidații la funcția de procuror general de către membrii CSP (…). La moment nu am niciun fel de dubiu despre corectitudinea acordării punctajului, doar vreau să mă conving că punctajul este acordat corect, echivalent în raport cu celelalte medii acordate de către ceilalți membri. Doar vreau să mă conving că lucrurile sunt exact așa cum au fost anunțate din toate punctele de vedere. Nu intenționez să contest. Sunt în regulă cu rezultatele anunțate de CSP”, a declarat Ion Munteanu.

Pe 22 februarie 2024, în ședința CSP s-a desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general. Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurarea a concursului, candidatul la funcția de procuror general, este evaluat, în cadrul ședinței de interviu, în bază de fișă, care include următoarele criterii:

a) conceptul de management și dezvoltare instituțională;
b) motivația de accedere în funcția de procuror general;
c) experiența și competența profesională;
d) capacitatea de analiză critică și comunicare publică;
e) angajament instituțional raportat valorilor profesionale;
f) integritate, etica și buna reputație.

În urma procedurii de intervievare în baza criteriilor prestabilite de apreciere, Consiliul a dispus asupra acordării următoarelor punctaje finale:

  • Octavian Iachimovschi – 8.53;
  • Igor Demciucin – 8.19;
  • Ion Munteanu – 8.16;
  • Andrei Coca – 4.72.

Astfel, CSP a luat act de media punctajului per candidat. Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi , cel care a acumulat cel mai mare punctaj, urmează să fie evaluat de Comisia Vetting, iar dacă va promova evaluarea integrității financiare și etice, va fi numit în funcția de procuror general.

Octavian Iachimovschi și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în iunie 2011. Acesta a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA, însă în decembrie 2019 Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”. În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers Procurorului General interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”. Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea Procurorului General interimar Ion Munteanu. În 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53.01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72.15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției. 

Pe parcursul anului 2020, în privința procurorului Iachimovschi au fost inițiate patru proceduri disciplinare cu privire la pretinse abateri disciplinare admise în cadrul exercitării  atribuțiilor în cadrul urmăririi penale și o procedură disciplinară pentru presupuse acțiuni de încălcare a normelor etice care au adus atingere onoarei și prestigiului Procuraturii. Cauzele au fost comasate într-o singură procedură, care ulterior a fost încetată. 

Iachimovschi figurează în calitate de fondator al Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate, constituită în septembrie 2019. Procurorii Dumitru Obadă și Iuri Lealin sunt alți doi co-fondatori ai Asociației, care conform statutului a fost creată „în vederea realizării în comun a scopurilor îndreptate spre favorizarea unui dialog constructiv interinstituțional, precum și cu societatea civilă, care ar contribui la edificarea unui Stat de Drept întru triumfarea dezideratelor de justiție și echitate”.