Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) 27 de judecători noi…

(DOC) 27 de judecători noi la Judecătoria Chișinău: Printre candidați, copii de judecători controversați

Marți, 17 ianuarie 2017, membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor alege 27 de judecători noi pentru nou creata, de la 1 ianuarie 2017, Judecătoria Chișinău. 53 de candidați aspiră să îmbrace roba de magistrat în cadrul acestei instanțe.

Printre candidații la funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău îl regăsim pe Corneliu Crețu, fiul fostului judecător Gheorghe Crețu, condamnat în dosarul Pădurea Domnească, dar și pe Petru Harmaniuc, fiul fostului judecător, Valeriu Harmaniuc, respinși anterior de ex-președintele Timofti.

În toamna anului 2014, Președintele Nicolae Timofti a respins candidaturile lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, propuse pentru numirea în funcția de judecător, pe un termen de 5 ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii. „În procesul examinării candidaturilor prin prisma corespunderii lor exigențelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului, precum și a informațiilor prezentate de instituțiile abilitate, șeful statului a constatat că aceste persoane nu corespund rigorilor Codului de etică al judecătorului. Necesitatea respectării cadrului juridic existent privind cerințele înalte înaintate candidaților la funcția de judecător, precum și spiritul reformelor în sectorul justiției, care se desfășoară în prezent în Republica Moldova, având ca scop și recăpătarea încrederii societății în procesul de înfăptuire a justiției, nu permit organelor abilitate cu atribuții de suplinire a funcțiilor vacante de magistrat să promoveze persoane referitor la care nu există dovezi că ar avea o reputație ireproșabilă”, se arată în scrisoarea expediată de președintele Nicolae Timofti membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele țării a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să verifice suplimentar candidaturile menționate prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice”, se spunea în comunicatul președintelui.

Casa lui Petru Harmaniuc

Ulterior, aceștia au insistat ca CSM să-i propună repetat președintelui, însă, la sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor și au respins candidaturile lor. Crețu și Harmaniuc au insistat, iar în octombrie 2015, la cererea lui Petru Harmaniuc și Corneliu Crețu, CSM a remis către Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare a acestora. Acum, CSM i-a acceptat la concursul pentru funcția de Judecător la Judecătoria Chișinău. Dacă vor fi selectați, ei vor fi propuși președintelui Igor Dodon pentru numirea în funcție. Harmaniuc are al 18 punctaj, iar Crețu, al 23-lea, din cei 53 de candidați pentru cele 27 de locuri disponibile.

Anterior, ZdG a scris că Harmaniuc deține o casă de milioane, ridicată pe când nu avea 26 de ani, iar Crețu conducea cu Mercedes și a fondat anterior o firmă în SUA. 

La concurs participă și foști procurori, printre care, Igor Balmuș, Ivan Rapeșco sau Andrei Mațco, dar și Valentin Lastavețchi, purtătorul de cuvânt al Curții Supreme de Justiție.

Vedeți AICI lista tuturor celor 53 de candidați care aspiră la cele 27 de locuri vacante în judecătoria Chișinău.