Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Directorul unei companii imobiliare a…

Directorul unei companii imobiliare a fost trimis în judecată pentru tentativă de contrabandă cu valută

Directorul unei companii imobiliare va compărea pe banca acuzaților pentru tentativă de contrabandă cu valută, estimată la peste 1,7 milioane de lei. Procuratura raionului Hîncești a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire a acestuia, anunță Procuratura Generală.

Acțiunile ilicite ale inculpatului au fost deconspirate pe 11 noiembrie curent, de către inspectorii vamali ai Postului Vamal Leușeni, în momentul în care acesta încerca să scoată, prin contrabandă, din Republica Moldova suma de 84 450 euro.

Fiind audiat de procurori, acesta a refuzat să dea declarații, făcând uz de acest drept procesual.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală mijloacele valutare depistate au fost indisponibilizate prin aplicarea sechestrului, cu dispunerea lor pe contul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA.
Inculpatul este cercetat în stare de libertate, având interdicția de a părăsi țara.

Este vorba Vlad Musteaţă, directorul „Pro Imobil”. În martie 2018, ZdG dezvăluia că, în timp ce fondatorul brandului „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, era vizat în câteva dosare penale, fiind dat în căutare internațională, în culise au avut loc mai multe schimbări și tranzacții în urma cărora activitatea de intermediere a vânzării/cumpărării bunurilor imobile a trecut de pe numele companiei „Pro Imobil Grup” SRL – pe cea a unei companii cu nume similar – „Pro Imobil Company” SRL.

Unul dintre cofondatorii noii firme a devenit un tânăr fără tangențe cu businessul până în acel moment – Alexandr Petcoglo, un antrenor de arte marțiale apropiat lui Octavian Orheianu, pe atunci vice-președinte al Federației de K-1 Amatori din R. Moldova, condusă de Dorin Damir, finul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, Orheianu i-a luat locul lui Damir la conducerea federației, iar Petcoglo a devenit vice-președinte. În martie 2018, atunci când ZdG a scris pentru prima dată despre mișcările obscure din culisele companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață nega că ar exista vreo legătură între dosarele în care figura și schimbarea proprietarilor afacerii, calificând acest lucru drept „insinuări totalmente irelevante și nefondate”. 

Acuzații împotriva lui Vlad Musteață

Fosta menajeră a lui Vlad Musteață, pe când era însurat, îl acuză că i-a folosit numele în 157 de tranzacții imobiliare în sumă totală de peste 72 de milioane de lei. Este vorba despre Angela Sănduță care a dezvăluit pentru ZdG.md că a acceptat să-l ajute, având încredere în relația de prietenie cu familia lui. Acum, are de achitat impozite de 3 milioane de lei – sumă de care nu dispune.

În aceeași situație se află și fosta soacră a lui Vlad Musteață – Svetlana Butnaru. Femeia, la rugămintea ginerelui, a achiziționat și înstrăinat 11 apartamente, tot bazându-se pe o relație de încredere. În prezent, trebuie să achite 1,4 milioane de lei impozite. Fiscul i-a sechestrat bunurile, printre care și o casă din capitală. 

Vlad Musteață a declarat pentru sursa citată că: „problema a apărut în cadrul controalelor exagerate, de nenumărate ori. La fel ca și mine, la fel ca și grup, și dna Sănduță, și dna Butnaru au suferit din cauza calculelor exagerat de agresive ale Fiscului, influențat de procurori”.