Declarația publică a judecătoarei Berdilo: „Mă întrebați dacă îmi dau seama ce-am făcut? Vă răspund”

Magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, care a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, hotărâre menținută ulterior până la Curtea Supremă de Justiție, răspunde criticilor și acuzațiilor care au fost aduse la adresa sa în spațiul public în acest timp. Reacția magistratei este publicată pa pagina de Facebook a instanței de judecată în care activează.

Judecătoarea dă asigurări că și-a făcut meseria „așa cum prevede legea, independent de orice influență din exterior”, iar astăzi familia sa este„batjocorită” pentru că nu s-a lăsat intimidată „de vocile care strigau la ușa biroului (protestatarii)” cum să aplice legea.

Rodica Berdilo afirmă că este afectată „enorm” de tot ce se întâmplă astăzi în societate, nu pentru că ar fi umilită personal, dar pentru că este „umilită” imaginea justiției și a tuturor judecătorilor „care mai au curajul să muncească aici, în această țară și să-și exercite profesia cu demnitate – curaj însemnând să respecte cu strictețe prevederile Constituției și legilor țării”.

Mesajul integral publicat pe pagina Judecătoriei Chișinău, sediul Centru:

„Conform art.9 alin.(5) din Codul de etică și de conduită profesională al judecătorului, judecătorul îşi poate exprima opinia prin declarații publice, realizîndu-şi dreptul la replică, pentru a infirma oricare afirmație falsă sau defăimătoare, inclusiv publicată în mijloacele de informare în masă, la adresa sa. 

În acest sens, publicăm mesajul personal al judecătorului Rodica Berdilo. 

„Cine este Rodica Berdilo, judecătoarea care a invalidat alegerile din municipiul Chișinău? Acest titlu de știri, în diferite surse mass-media, a acumulat mai multe vizualizări decât știrile propriu-zis despre alegerile din municipiul Chișinău. În pofida faptului că mai mult de jumătate din conținutul știrilor publicate cu acest titlu, constituie informații incomplete, distorsionate, unele chiar false și deși nu m-a întrebat nimeni, vă spun eu cine sunt. Sunt un om, la fel ca și voi, la fel ca și copiii voștri, la fel ca și părinții voștri. Am citit comentarii pe Facebook (care nu este menționat în Codul electoral, dar care este urmărit de toți) în care mă înjosiți, mă insultați, mă întrebați dacă am părinți, dacă am rușine, demnitate, dacă-mi dau seama ce-am făcut, dacă pot dormi noaptea? Vă răspund: Da, am și eu părinți, am o mamă în fața căreia mă închin pentru viața și educația pe care mi-a oferit-o, ea fiind pedagog și îndurând multe greutăți pentru a oferi copiilor săi o șansă la o viață decentă. Mă închin în fața ei și-mi cer iertare pentru umilința și suferința prin care trece în aceste zile, când numele meu este călcat în picioare, când familia mea este batjocorită din cauza că eu mi-am făcut meseria așa cum prevede legea, independent de orice influență din exterior și din cauză că eu nu m-am lăsat intimidată de vocile care strigau la ușa biroului (protestatarii) cum să aplic legea în favoarea unuia sau altuia, în dependență de preferințele politice. Eu însă m-am condus strict și fără excepții de prevederile legii, în speță Codul Electoral, care prevede la art.47 alin. (8) că în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite nici un fel de agitaţie electorală, cuvântul cheie fiind ”nici un fel”. Or astăzi legea poate fi încălcată un pic, mîiine un pic mai mult, astăzi poate fi încălcată de cineva pe care îl simpatizați, mâine poate fi încălcată de cineva pe care nu îl simpatizați, iar nesancționarea acestor încălcări, pune în pericol democrația și Statul de drept.

Da, pentru ca să aplici legea ai nevoie curaj, nu doar în țara noastră, ci și în orice alt colț al lumii, de aceea sânt de acord cu voi toți, care ziceți că nu oricine poate fi judecător. Într-adevăr, nu oricine poate rezista presiunilor psihologice pe care le implică această funcție, nu oricine poate rezista batjocurii în cazul în care emite o Hotărâre legală, dar care neapărat este pe placul unora și spre nemulțumirea altora, nu oricine poate rezista atunci când el, familia sa, mama, copilul, soțul sunt blestemați și umiliți doar pentru că a avut curajul să respecte jurământul pe care l-a depus la investirea în funcție: să respecte Constituția și Legile țării. Dar eu am în primul rând obligația morală să rezist, pe lângă conștiința și voința, necesare să rezist. Fiindcă mi-am ales această profesie conștient. Fiindcă exercit această profesie cu respect față de oameni și față de lege. Fiindcă nu am devenit judecător peste noapte, dar am muncit pentru funcția pe care o dețin, pentru că aș fi putut să plec din țară în căutarea unui trai mai bun, la fel cum fac mii de tineri, dar eu am ales să rămân și să muncesc aici, în țara mea și pentru țara mea, am muncit mult și am început de jos și nu mi-e rușine, ba chiar mă mândresc cu asta, am început cu postul de grefieră, apoi asistent judiciar, am studiat multe dosare de dimineata pînă seara, pînă noaptea chiar, am lucrat așa opt ani, după care am intrat la Institutul Național de Justiție, ca să mai învăț încă 18 luni pentru funcția pe care o dețin și o exercit cu mândrie, deși îmi este nespus de greu în aceste zile. Mă întrebați dacă dorm noaptea, vă răspund: foarte puțin sau poate chiar deloc, motivez hotărâri, mă întrebați dacă mă afectează ceea ce se întâmplă astăzi în societate, vă răspund : enorm, și nu pentru că mă umiliți pe mine personal, ci pentru că umiliți imaginea justiției și tuturor judecătorilor, care mai au curajul să muncească aici, în această țară și să-și exercite profesia cu demnitate – curaj însemnând să respecte cu strictețe prevederile Constituției și legilor țării.

Mă întrebați dacă îmi dau seama ce-am făcut, vă răspund: Îmi dau seama ce-am făcut, am respectat legea și vă promit că așa voi continua să fac. Numai prin respectarea legii, oamenii vor avea sentimentul că trăiesc într-o lume echitabilă şi că eforturile lor pot avea o finalitate. Lipsa legii produce alienare şi conflict: ,,Egalitatea în raport cu regulile generale de drept şi de comportament este, în orice caz, unicul tip de egalitate ce duce la libertate şi singura egalitate pe care o putem asigura fără a distruge libertatea” (F.Hayek).
Semnat – Rodica Berdilo ”

La 19 iunie, Rodica Berdilo a adoptat hotărârea privind invalidarea mandatului primarului ales, Andrei Năstase. Aceasta a motivat prin faptul că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie, impactul căreia ar fi fost de ordinul zecilor de mii și, respectiv, ar fi influențat rezultatele finale ale scrutinului. În următoarele zile, la 21 iunie și 25 iunie, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au menținut hotărârea judecătoarei Berdilo. Deciziile instanțelor au scos mii de oameni la proteste, iar pertenerii externi ai R. Moldova au exprimat îngrijorări față de independența justiției.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. Cucuveaua (pasarea mortului) trasa de sfori canta dupa partitura scrisa de biroul dde presa al Comitetul Central al partidului comunist plahotniucist. Daca ar fi in stare sa-si puna intrebari, ar arata ca regreta. Dar bufnita nu pare tulburata de infractiunea pe care a facut-o la comanda. Ghionoaia in roba cioclului nu este deranjata ca a ajuns in cea mai idioata situatie. Chifteste justitia de asemenea cazaturi.

  2. Eu

    Dar de ce nu explicati ce inseamna cuvintele “orice agitatie electorala”! Oare indemnul de a se prezenta la urnele de vot fac parte din agitatie electorala? Daca da atunci de ce alti candidati nu au fost sanctionati pentru acest indemn? Si ce sanctiune este prevazuta pentru astfel de agitatie electorala…..

  3. ai distrus tot ce înseamnă democrație în țara asta in momentul când ai luat această decizie. Tu nu ești decât o sculă care a îndeplinit comanda lui Plahotniuc. Ia zi-mi : cum îți permiți să spui că te simți afectată pentru că în primul rând “umilim imaginea justiției din țara asta”, când tu știi cel mai bine la ce nivel dezastruos a coborât justiția moldovenească, cum îndrăznești tu cățea de doi bani ce ești să iei aparărea celor care s-au îmbogățit cu palate și mașini slujindui pe bandiți? Uite, tu spui că umilim justiția din Moldova, dar ce zici de Dominica Manole, judecătoarea demisă fără motiv, care a ieșit și ea la protest împotriva deciziei criminale pe care ai luat-o, ea tot nu știe ce înseamnă justiție? Poate te gândești înainte să mai și minți in fața oamenilor, căci ei nu sunt proști și știu ce se întâmplă în țara asta, iar voi veți plăti pentru tot…..

  4. Daria

    Greață de așa judecători 🤮 Dodon a îndemnat la vot și a ajuns la preșidenție, dar Năstase a încălcat legea. Atunci dece tu și colegii tăi nu aplicați legea pentru toți egal? Rușine că te-ai vîndut precum un bun de mică valoare. Pînă și stră-strănepoții vor auzi de tine ca de un gunoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *