Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea Constituțională anunță că a…

Curtea Constituțională anunță că a solicitat opinia Partidului „ȘOR” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității formațiunii

Curtea Constituțională (CC) anunță că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. CC menționează că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii din partea Partidului „Șor” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea menționată.

„În procedura Curții se află spre examinarea sesizarea nr. 184h/2022 referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. În legătura cu această cauză au fost solicitate opinii de la partidul vizat și de la autorități. Evoluția cauzei va fi reflectată pe pagina web a Curții Constituționale”, anunță Curtea într-un comunicat.

Pe 10 noiembrie, președinta CC, Domnica Manole, a emis o dispoziție prin care s-a restituit Guvernului sesizarea depusă de Guvern referitor la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”, în vederea lichidării neajunsurilor. Președinta CC a constatat că sesizarea a fost depusă înainte ca să fie publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Executivul a aprobat, în ședința din 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității partidului „ȘOR”. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, partidul „ȘOR” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.

„Am văzut că societatea a primit pozitiv această veste (pregătirea sesizării n. red.). Unii au spus că această sesizare este bună, doar că foarte întârziată. Din punctul meu de vedere, această sesizarea a venit la timp, în momentul în care există toate circumstanțele constituționale pentru depunerea acestei sesizări.

Avem încălcări clare cu privire la încălcarea principiului statului de drept, iată că au venit acum constatări cu privire la subminarea independenței și suveranității, cu implicarea unui stat străin. Analizând aceste circumstanțe prin prisma standardelor internaționale, care spun că lichidarea unui partid este o ultimă măsură, consider că este exact momentul potrivit”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

La începutul ședinței Guvernului din 9 noiembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că mai multe conturi de Telegram ale unor oficiali de stat au fost sparte.

„Este foarte interesant că în mesajele false care au apărut de pe conturile de Telegram ale unor oficialități este vizat dl Litvinenco care vine azi cu o sesizare pentru a scoate în afara legii Partidul „Șor””, a spus prim-ministra Gavrilița.

La rândul său ministrul Justiției Sergiu Litvinecno a declarat că aceste mesaje au fost previzibile în contextul în care „se apropie finalul grupărilor criminale”.

Pe 8 noiembrie, după anunțul despre pregătirea acestei sesizări, deputatul fugar Ilan Șor, lider al Partidului Șor, a declarat într-o adresare video că prin această decizie guvernarea vrea „să aplice ultima lovitură democrației din Republica Moldova și să facă ultimul PAS spre uzurparea puterii în stat”.

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins pe 20 octombrie cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a menționat atunci că în total au fost efectuate 55 de percheziții.

De asemenea, șefa PA a afirmat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aceleași embleme”, pe care sunt nume de raioane. În total, potrivit Veronicăi Dragalin, „s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi”. Sumele ridicate includ lei și dolari.

Ulterior, PA a anunțat că, în rezultatul examinării, a fost constatat că suma finală este de 4 219 550 de lei și 4 000 de dolari.

„Centrul Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție a finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului politic „Șor””, anunța PA.

Protestatari în chirie

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: