Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Curtea Constituțională a restituit…

DOC Curtea Constituțională a restituit Guvernului sesizarea referitoare la verificarea constituționalității partidului „Șor”

Foto: ZDG

Președinta Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a emis joi, 10 noiembrie, o dispoziție prin care se restituie Guvernului sesizarea depusă referitor la verificarea constituționalității partidului politic „Șor”, în vederea lichidării neajunsurilor.

Mai exact, examinând respectarea condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, președinta CC a constatat că sesizarea a fost depusă înainte ca să fie publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova.

„Condițiile intrării în vigoare a Hotărârilor Guvernului sunt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție. Acest articol prevede că „Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau ordonanţei”, se arată într-un comunicat publicat de CC.

Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de Codul jurisdicției constituționale. 

Din acest motiv, președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor, subliniază reprezentanții CC.

Dispozitie de Restituire 180h 2022 Rou by Ziarul de Gardă on Scribd

Executivul a aprobat, în ședința din 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității partidului „ȘOR”. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, partidul „ȘOR” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.

„Am văzut că societatea a primit pozitiv această veste (pregătirea sesizării n. red.). Unii au spus că această sesizare este bună, doar că foarte întârziată. Din punctul meu de vedere, această sesizarea a venit la timp, în momentul în care există toate circumstanțele constituționale pentru depunerea acestei sesizări.

Avem încălcări clare cu privire la încălcarea principiului statului de drept, iată că au venit acum constatări cu privire la subminarea independenței și suveranității, cu implicarea unui stat străin. Analizând aceste circumstanțe prin prisma standardelor internaționale, care spun că lichidarea unui partid este o ultimă măsură, consider că este exact momentul potrivit”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

La începutul ședinței Guvernului din 9 noiembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că mai multe conturi de Telegram ale unor oficiali de stat au fost sparte.

„Este foarte interesant că în mesajele false care au apărut de pe conturile de Telegram ale unor oficialități este vizat dl Litvinenco care vine azi cu o sesizare pentru a scoate în afara legii Partidul „Șor””, a spus prim-ministra Gavrilița.

La rândul său ministrul Justiției Sergiu Litvinecno a declarat că aceste mesaje au fost previzibile în contextul în care „se apropie finalul grupărilor criminale”.

Pe 8 noiembrie, după anunțul despre pregătirea acestei sesizări, deputatul fugar Ilan Șor, lider al Partidului Șor, a declarat într-o adresare video că prin această decizie guvernarea vrea „să aplice ultima lovitură democrației din Republica Moldova și să facă ultimul PAS spre uzurparea puterii în stat”.