Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Peste 4 milioane de lei…

Peste 4 milioane de lei și 4 mii de dolari. Detalii de la PA despre suma de bani din pungile negre ridicate de la partidul „Șor”

Procuratura Anticorupție vine cu precizări privind suma de bani ridicată în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului „Șor”. Potrivit PA, în rezultatul examinării, a fost constatat că suma finală este de 4 219 550 de lei și 4 000 de dolari.

„Centrul Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție a finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidului politic „Șor””, anunță PA.

Procuratura informează că, în continuare, „va fi adoptată o hotărâre în acord cu prevederile Codului de procedură penală, în vederea asigurării păstrării banilor ridicați de către instituția abilitată”.

20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei, au fost ridicate în timpul perchezițiilor efectuate la membrii Partidului „ȘOR”, a anunțat inițial șefa de la PA

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins joi, 20 octombrie, cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a menționat atunci că în total au fost efectuate 55 de percheziții.

De asemenea, șefa PA a afirmat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aceleași embleme”, pe care sunt nume de raioane. În total, potrivit Veronicăi Dragalin, „s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi”. Sumele ridicate includ lei și dolari.


Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: