Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Veronica Dragalin, despre banii pentru…

Veronica Dragalin, despre banii pentru finanțarea protestelor partidului Șor, confiscați de procurorii: „Încă nu am deschis toate pungile. O persoană a reușit să distribuie o parte din bani înainte de a fi oprită”

Atunci când cineva își dorește să ajute oamenii, „nu merge cu mașina cu pungi negre cu numerar, cu milioane de lei, ca să să le distribuie într-un mod ascuns în timpul nopții”, susține procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin. La prima apariție la un post de televiziune de când a intrat în funcție, Dragalin a dat mai multe detalii despre pungile confiscate de procurorii anticorupție, în timp ce erau distribuite pentru finanțarea protestelor partidului Șor.

„Noi vorbim despre o distribuire a banilor în numerar în mijlocul nopții. Dacă cineva are intenția de a ajuta cetățenii (…) de exemplu noi avem foarte multe ONG-uri în R. Moldova care se ocupă cu mai multe moduri de a ajuta oamenii. Eu cred că companiile sau grupurile care ajută oamenii distribuie mâncare, ajutor, într-un mod anumit. Deci ei nu merg noaptea cu mașina cu pungi negre cu numerar, cu milioane de lei, care să fie distribuite într-un mod ascuns în timpul nopții”, a afirmat Dragalin.

Aceasta a mai sublinat că infracțiunea care este investigată în cauza penală este finanțarea ilegală a partidului.

Totodată, Veronica Dragalin a spus că procurorii investighează cum au ajuns banii în R. Moldova, iar mai târziu vor reveni cu detalii.

„Noi nu examinăm oamenii care sunt în stradă, care poate au acceptat 400 de lei ca să vină la protest. Noi ne uităm prin prisma activității unui partid politic. Un partid politic poate fi finanțat numai în anumite moduri, și trebuie declarate sursele de finanțare”, a mai spus procurora.

Șefa PA a precizat că o parte din banii care urmau să ajungă la liderii regionali ai formațiunii politice au fost distribuiți înainte ca oamenii legii să intervină, iar de pe unele din pungile care au fost ridicate vor fi analizate amprentele.

„Este o sumă aproximativă de 3,5 milioane de lei. O parte din bani a fost găsită într-un loc, aproximativ 2,5 milioane de lei, care au fost numărați. Restul banilor, o sumă mare, tot împachetată în același mod, într-o pungă neagră, au fost ridicați din alt loc. Procurorii și ofițerii care au ridicat aproximativ 10 pungi din cel de-al doilea loc au decis să nu le deschidă să scoată banii pentru că o să avem o expertiză de amprente ca să vedem dacă o să ajute investiția.

Noi încă nu am deschis toate pungile. Suma din pungile care nu au fost deschise este aproximativă, iar în ziua în care persoanele au fost oprite în flagrant, o persoană a reușit totuși să distribuie o parte din bani înainte de a fi oprită. Asta înseamnă că o sumă de bani deja a fost transmisă mai departe și nu a fost ridicată de grupul de urmărire penală, de aceasta suma de bani este aproximativă în acest moment”, a afirmat Veronica Dragalin în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.

Întrebată despre suma de bani pe care Ilan Șor susține că au confiscat-o oamenii legii, cu două milioane mai mare decât cea anunțată de Procuratura Anticorupție, Dragalin a subliniat că suma exactă va fi cunoscută după ce procurorii vor deschide pachetele, iar deocamdată „nu avem cifra finală a sumei de bani”.

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins joi, 20 octombrie, cu percheziții la membrii și activiștii partidului „Șor” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) a afirmat că în total au fost efectuate 55 de percheziții.

De asemenea, șefa PA a menționat că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aceleași embleme”, pe care sunt nume de raioane. În total, potrivit Veronicăi Dragalin, „s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi”. Sumele ridicate includ lei și dolari.

20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei, au fost ridicate în timpul perchezițiilor efectuate la membrii Partidului „ȘOR”, anunță șefa de la PA

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: