Cum motivează CSJ respingerea recursului avocaților lui Șor: „Anunţarea în căutare este întemeiată”

Ilan Șor nu a respectat obligațiunile stabilite în sentința din 2017 prin care a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare. Acesta este unul dintre motivele invocate de Curtea Supremă de Justiției (CSJ) în decizia cu privire la respingerea recursului declarat de avocatul lui Șor împotriva încheierii Curții de Apel Cahul prin care a fost emis un mandat de arest pe numele liderului partidului „Șor” și anunțarea acestuia în căutare.

La 26 iulie 2019, avocatul lui Șor a declarat recurs împotriva încheierii instanței de apel, invocând că instanţa nu i-a înmânat clientului său încheierea privind aplicarea măsurii preventive. Totodată, avocatul a invocat că Ilan Șor s-a aflat deja timp de 12 luni în arest preventiv, or, potrivit legislației, această măsură preventivă poate fi aplicată doar pentru un termen de cel mult 12 luni cumulativ.

La 31 iulie, Colegiul penal al CSJ a respins însă recursul avocatului, menționând că Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare. Tot atunci, Judecătoria Chișinău i-a înlocuit măsura preventivă „arestul la domiciliu”, cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, până la devenirea sentinţei definitive, fiindu-i stabilite următoarele obligaţiuni: 

  • să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova, decât în condiţiile stabilite de către instanță; 
  • să comunice instanţei de judecată orice schimbare de domiciliu;
  • să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este citat; 
  • să nu săvârşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în cauza penală.

Astfel, CSJ precizează Șor a încălcat obligațiunile impuse de instanță și anume: obligația de a se prezenta în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este citat.

„La moment, nici Curţii de Apel Cahul, care examinează cererea de apel, și nici Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție nu le este cunoscut locul aflării inculpatului Șor Ilan, care nu a anunțat instanţa despre schimbarea domiciliului. La fel, nici apărătorii acestuia nu cunosc locul aflării lui”, este menționat în motivarea decizii CSJ.

Magistrații subliniază că fiind citat, Șor nu s-a prezentat în ședințele de la CA Cahul din 26 iunie și 25 iulie, fără să indice vreun motiv în acest sens, iar avocații acestuia nu au prezentat nicio informație care ar justifica absența. Respectiv, „încheierea instanţei de apel prin care a fost înlocuită măsura preventivă „liberarea provizorie sub control judiciar”, cu măsura preventivă „arestul preventiv” şi anunţarea în căutare a inculpatului este întemeiată juridic şi justificată de circumstanțele cauzei”.

În context, termenul de 12 luni, la care a făcut referire avocatul, CSJ menționează că acest aspect nu are relevanţă în respectiva speţă, or, acest termen este prevăzut de art.186 Cod de procedură penală, pentru „arestul preventiv” – ca măsură preventivă, însă Ilan Șor a fost pdeja condamnat.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat anterior un cominicat de presă în care informa că l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor după ce Curtea de Apel Cahul a emis un mandat de arestare pe numele acestuia.

Liderul Partidului „Șor” nu a mai apărut în spațiul public din momentul în care Partidul Democrat s-a retras în opoziție, iar procurorii susțin că acesta a plecat din R. Moldova prin Aeroportul Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *