Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cu sesizări la CSM: Cum…

Cu sesizări la CSM: Cum a ajuns să stea pentru doi ani în R. Moldova cetățeanul turc, omorât în sectorul Râșcani. „Multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel”

Sursa: TV8

Cetățeanul turc care a fost împușcat mortal miercuri, 10 iulie, a fost reținut de oamenii legii din R. Moldova la 26 mai 2022, fiind anunțat în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Acestuia îi fusese respinsă cererea de azil, dar decizia a fost menținută de prima instanță abia după doi ani, timp în care extrădarea acestuia nu a putut fi examinată.

Procuratura Generală (PG) a emis un comunicat de presă cu detalii despre procesul extrădării cetățeanului turc. Instituția susține că procurorul general a sesizat anterior Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre „multiplele peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel”, dar Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea.

Acesta a fost plasat atunci în arest în vederea extrădării.

Autoritățile britanice îl căutau pentru:

  • Executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale;
  • Tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri;
  • Investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale R. Moldova ar fi primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției – 1 și Procuratura Generală – 3), care în termenii legali și conform prevederilor art. 544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și se află în examinare până în prezent.

„La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, IGM a emis decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei IGM de respingere a cererii de azil, a fost luată abia peste doi ani, la data de 3 iulie 2024.

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile”, notează PG.

Despre situația creată, procurorul general ar fi informat și sesizat la 3 aprilie CSM, cu „descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ”. La 31 mai, CSM a informat PG că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea procurorului general. Decizia Inspecției a fost contestată.

PG a informat că miercuri, 10 iulie, în prima jumătate a zilei, în proximitatea unei terase din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, o persoană neidentificată, cu fața acoperită, deplasându-se cu o bicicletă electrică, cu un pistol de model nestabilit, a efectuat 7 împușcături spre un bărbat de 41 de ani, cetățean turc, care a decedat imediat.

Pe caz, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Rîșcani al Direcției de Poliție a mun. Chișinău a fost pornită urmărirea penală conform elementelor infracțiunii de omor comis cu deosebită cruzime (art. 145 alin. (2) lit. j) Cod penal).

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că în cazul omorului cetățeanului străin, în sectorul Rîșcani al capitalei, anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie.

Bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și „făcea parte dintr-o grupare criminală”, comunică oamenii legii într-un comunicat de presă.