Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CRJM: Instanțele din R. Moldova…

CRJM: Instanțele din R. Moldova soluționează cauzele mai rapid decât media Consiliului Europei

Potrivit datelor din anul 2016, instanțele din Moldova soluționau toate categoriile de cauze, în prima instanță, apel și recurs în doar 259 de zile, ceea ce este de 2,8 ori mai rapid decât media Consiliului Europei (CoE). Concluzia este prezentată într-o analiză elaborată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Toate cele trei categorii de cauze sunt examinate cu aproape aceeași viteză, deși, în medie, în țările CoE, cauzele civile și administrative sunt examinate mult mai lent decât cele penale.

Sursa: CRJM

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova examinează recursurile în cauzele civile și comerciale cel mai repede, în medie, în 27 de zile, adică de nouă ori mai rapid decât media CoE. În ceea ce privește viteza de examinarea a recursurilor în cauzele administrative, în medie, CSJ le examinează în 20 de zile, de 18 ori mai repede decât media CoE.

Sursa: CRJM

„Viteza examinării cauzelor are un preț – calitatea redusă a actului de justiție, fapt confirmat implicit de numărul mare de condamnări a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, subliniază CRJM.

Tradițional, cauzele penale sunt examinate cu prioritate în toate țările, dar aceasta nu a fost observată în cazul Republicii Moldova, unde cauzele penale sunt examinate cu aceeași viteză ca și celelalte cauze. Chiar și așa, cauzele penale în Republica Moldova sunt examinate cu o viteză mai mare decât media CoE, însă este asemănătoare cu cea din țările din regiune. CSJ din Republica Moldova din nou este cea mai rapidă la examinarea recursurilor – 64 de zile, notează CRJM.

Analiza CRJM compară justiția din Republica Moldova cu cea din 10 țări din fostul lagăr socialist, precum și cu media țărilor membre ale CoE. Ea a fost elaborată în baza Raportului Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției a Consiliului Europei (CEPEJ) publicat în anul 2018, care conține datele pentru anul 2016. CRJM precizează că a comparat datele din acest raport cu datele privind Republica Moldova pentru anul 2018.