Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) Magistratul Cristi Danileț, despre…

(DOC) Magistratul Cristi Danileț, despre limitarea accesului la informație

Cristi Danileț, fost judecător în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din România, a comentat limitarea accesului la dosarele de judecată din Republica Moldova. Magistratul amintește că, până în anul 2005, și în România nu era accesibilă publicului nicio dată despre procese.

”Închipuiți-vă că nici măcar numele judecătorului nu putea fi aflat decât atunci când justițiabilul primea acasă hotărârea . În acea perioadă, justiția era acuzată că mușamalizează dosare, ca protejează corupții. Ca urmare, CSM a aprobat un Ghid de relație justiția-presa, îmbunătățit radical în 2012”, a declarat Cristi Danileț pentru Ziarul de Gardă.

De regulă, odată cu trimiterea în judecată, dosarele în care este dezbătut un subiect de interes public (cum ar fi cele penale sau cele de contencios administrativ), presa are acces la ele: le poate consulta, face copii, primi hotărârea.

”Deseori, în presa noastră sunt publicate informații din aceste dosare, indicându-se inclusiv numele celor implicați, cu protejarea datelor cu caracter personal (Codul Numeric Personal, adresa de acasă etc.).
Numele părților apare întotdeauna pe lista de ședință de pe ușa sălii de judecată și pe site-ul special dedicat portal.just.ro. Se evită publicarea numelor persoanelor minore sau victime ale unor infracțiuni cu caracter sexual, a mai declarat magistratul.

Recomandare CE by GhenadieBrega on Scribd