Corupția anului 2021. Dosare multe, dar fără finalitate. De Ziua Internațională Anticorupție, ZdG vă propune o retrospectivă a dosarelor de rezonanță deschise în 2021 și informații actualizate despre etapa în care acestea se află – Ziarul de Gardă
 • Corupția anului 2021. Dosare multe, dar fără finalitate. De Ziua Internațională Anticorupție, ZdG vă propune o retrospectivă a dosarelor de rezonanță deschise în 2021 și informații actualizate despre etapa în care acestea se află

  Corupția anului 2021. Dosare multe, dar fără finalitate. De Ziua Internațională Anticorupție, ZdG vă propune o retrospectivă a dosarelor de rezonanță deschise în 2021 și informații actualizate despre etapa în care acestea se află
  09 decembrie 2021 | 11:30

  Pe parcursul anului 2021, organele de drept au inițiat mai multe cauze penale pe fapte de corupție în care sunt vizați funcționari de rang înalt. Totuși, în aceste dosare nu există încă persoane condamnate, majoritatea cauzelor penale fiind la etapa urmăririi penale. De Ziua Internațională Anticorupție, ZdG vă propune o retrospectivă a dosarelor de rezonanță deschise în 2021 și informații actualizate despre etapa în care acestea se află.

  Procesul penal pornit pe numele pretorei sectorului Ciocana – clasat

  Pretora sectorului Ciocana, mun. Chișinău, Sinilga Școlnic, reținută în martie pentru fapte de corupție, a fost scoasă de sub urmărire penală în luna septembrie, pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Școlnic, împreună cu doi polițiști de la Inspectoratul de Poliție Ciocana, a fost acuzată că a organizat o schemă de estorcare de bani de la cei care desfășoară activitate de antreprenoriat în raza lor de competență.

  Dosarul angajărilor fictive la IGP, examinat de instanța de judecată

  Dosarul angajărilor fictive în cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), în care sunt vizați Dorin Damir, finul fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 a MAI, Valeriu Cojocaru, tot el, șeful suspendat din funcție al Inspectoratului de Poliție Bălți și Alexandru Pânzari, fostul șef al IGP, este examinat în instanță prin prisma comiterii infracțiunilor de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Pe 1 decembrie, a fost admisă declarația de abținere a completului de judecată de la examinarea cauzei penale.

  Cauza în care fosta șefă a PA, Adriana Bețișor, este bănuită de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari – în instanța de judecată

  Pe 22 aprilie, Procuratura Generală (PG) anunța că fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), Adriana Bețișor, a fost audiată, fiind bănuită de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari. Bețișor ar fi pretins, în 2018, de la un condamnat 50 de mii de euro, în schimbul sumei respective urmând să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

  Publicitate
  Publicitate

  Pe 2 septembrie, PG informa că fosta șefă a PA, Adriana Bețișor, a fost trimisă în judecată pentru trei capete de acuzare – corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. Bețișor este cercetată în libertate.

  Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, cauza este examinată de Judecătoria Chișinău, până acum fiind programate cinci ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate. Următoarea ședință va avea lor la 21 decembrie 2021.

  Urmărirea penală pe un capăt de acuzare, finalizată în dosarul Stoianoglo

  Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie, iar pe 8 octombrie a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și acum, termenul fiind prelungit de mai multe ori. Stoianoglo este cercetat penal pe cinci capete de acuzare – abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Urmărirea penală pe capătul de acuzare privind depășirea atribuțiilor de serviciu a fost trimisă recent în judecată.  

  Fostul director al ASP Serghei Railean – în arest la domiciliu  

  Serghei Railean, fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), a fost plasat în arest la domiciliu pe 19 noiembrie, după ce pe 17 noiembrie a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu. El este acuzat că, în perioada în care a condus ASP, ar fi facilitat emiterea unor acte de identitate false pe numele mai multor persoane din anturajul fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte.

  Judecătoare, reținută în flagrant cu mită, cercetată în libertate  

  După ce pe 22 martie, Maria Tertea, magistrată la Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana,  a fost reținută în flagrant cu mită, peste câteva săptămâni pe numele judecătoarei a fost pornită o nouă cauză penală pentru trafic de influență. În primul dosar, Tertea este învinuită că a primit 11 mii de dolari SUA din suma pretinsă, de 16 mii de dolari SUA, de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil. În al doilea dosar de trafic de influență magistrata este cercetată pentru că ar fi estorcat de la conducătorul unei firme o mie de dolari SUA pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele agentului economic. La 31 mai, cauza penală a fost expediata la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinarea în fond.

  Vasile Șoldan, directorul adjunct al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, a fost reținut pe 17 noiembrie într-un dosar în care este bănuit de abuz de serviciu. El este cercetat pentru că, în perioada mai-iunie 2021, factori de decizie de la Poșta Moldovei, având o înțelegere prealabilă cu două companii, ar fi încheiat mai multe contracte fictive de prestare a serviciilor în domeniul IT, chiar dacă întreprinderea beneficia de aceleași servicii, conform unui contract încheiat cu o altă companie din domeniu. Pentru a evita licitația publică, aceștia ar fi perfectat contractele ca achiziții de valoare mică, suma totală a acestora fiind de 229 000 de lei. Șoldan a fost eliberat în ziua în care a fost reținut de către procuror, iar cauza penală se află la etapa urmăririi penale.

  Mai multe dosare pornite pentru îmbogățire ilicită

  În ultimele luni ale anului 2021, au fost inițiate nu mai puțin de opt cauze penale pe faptul îmbogățirii ilicite a unor funcționari de rang înalt.

  Publicitate

  Ruslan Popov, adjunctul suspendat al PG, a fost reținut pe 9 octombrie într-o cauză pornită pentru îmbogățire ilicită, care ar fi fost săvârșită „prin deținerea personală și prin intermediul unor terți a bunurilor, valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite”. Într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite a fost reținut pe 9 noiembrie și Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău. Cercetat pentru îmbogățire ilicită este și Alexandru Gheorghieș, fostul președinte al Curții de Apel (CA) Bălți, reținut la 16 noiembrie. Totodată, procurorii gestionează un dosar pornit pentru îmbogățire ilicită pe numele Tatianei Avasiloaie, magistrată de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Magistrata este cercetată în stare de libertate și continuă să facă justiție, fără a fi suspendată din funcție.

  La 27 noiembrie, Ion Țurcan, fost viceministru de Interne și fost președinte al raionului Criuleni, despre care ZdG a scris anterior că și-a scos la vânzare casa de milioane, situată pe malul Nistrului, a fost plasat în arest la domiciliu, după ce pe 24 noiembrie a fost reținut, fiind cercetat și el într-un dosar de îmbogățire ilicită. Procurorii investighează și infracțiunea de îmbogățire ilicită în proporții deosebit de mari a fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc. La 17 noiembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a primit în gestiune dosarul penal, după ce Dumitru Robu, procurorul general interimar, a anulat ordonanța de refuz în efectuarea urmăririi penale, emisă în vara anului 2021.

  Tot într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită, la 24 noiembrie a fost recunoscut în calitate de bănuit și Veaceslav Eni, directorul general al S.A. „Termoelectrica”.

  Și Vitalie Iurcu, fost director al „Moldtelecom” și fost viceministru al Economiei, despre care ZdG a scris că a reușit să adune o avere impresionantă, în perioada când a condus una dintre cele mai mari companii de stat, este vizat într-o cauză de îmbogățire ilicită. La 26 noiembrie, concomitent au fost efectuate șapte percheziții la domiciliul acestuia. Miercuri, 8 decembrie, și Ghenadie Tanas, șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, vizat anterior în mai multe articole ale ZdG, a ajuns să fie vizat într-un dosar pentru îmbogățire ilicită,fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare.  

  Toate cauzele penale inițiate pentru îmbogățire ilicită se află la faza de urmărire penală.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Depresia: cauze, forme, tratament

  Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 350 de milioane de oameni suferă de depresie. Aceasta poate duce la suicid, iar statisticile arată că dintr-un milion de persoane, câte își pun capăt zilelor într-un…
  Depresia: cauze, forme, tratament

  „De luni, Chișinăul poate să rămână fără taxi”, susține Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi

  „De luni, Chișinăul poate să rămână fără taxi”, se precizează într-o declarație a Asociaţiei Transportatorilor Auto în Regim de Taxi (ATAT). „Ținând cont de creșterea prețurilor la gazul metan la stațiile de al…
  „De luni, Chișinăul poate să rămână fără taxi”, susține Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi

  Ninsori slabe și temperaturi negative în următoarele zile

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ninsori slabe pentru astăzi, duminică, 23 ianuarie, dar și pentru primele zile din săptămâna viitoare. Și ziua, și noaptea, temperatura aerului va indica valori n…
  Ninsori slabe și temperaturi negative în următoarele zile