Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Concursul CSP pentru șefia PG,…

Concursul CSP pentru șefia PG, sistat. Ministerul Justiției va numi un nou concurs în această săptămână

Imagine-simbol

Până la sfârșitul acestei săptămâni Ministerul Justiției urmează să demareze procedura de organizare a concursului pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova, în baza noilor prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, intrate în vigoare la 21 septembrie.

Anunțul a fost făcut astăzi, 24 septembrie, de către ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul prezentării raportului de activitate la 100 de zile a Guvernului Sandu.

Între timp, concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru șefia Procuraturii Generale (PG), în care s-au înscris șapte pretendenți, a fost sistat.

Membrul CSP Dumitru Pulbere susține că nu este nevoie de o hotărâre a CSP în acest sens și că procedura a fost sistată odată cu intrarea în vigoare la 21 septembrie 2019 a modificărilor adoptate de Parlament la Legea cu privire la Procuratură.

„Dacă există lege care spune că se sistează concursul nu mai are rost să dublăm, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor”, a explicat pentru Ziarul de Gardă Dumitru Pulbere.

Întrebat dacă cei șapte candidați înscriși în concurs au fost informați despre încetarea concursului, Dumitru Pulbere a precizat că „legea este egală pentru toți. Legea a fost publicată în Monitorul oficial. Cine are interes o citește și acolo găsește că este sistat procesul”.

Potrivit lui Dumitru Pulbere, candidații respectivi au dreptul să depună dosarele în noul concurs pentru funcția de procuror general, care urmează a fi organizat de o Comisie formată de Ministerul Justiției.

Potrivit modificărilor legislative adoptate de majoritatea parlamentară ACUM-PSRM, concursul pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova va avea două etape:

  • preselecția candidaților de către o comisie formată de Ministerul Justiției;
  • selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Respectiv, numirea șefului PG de către președintele țării se va face la propunerea CSP din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Comisia de concurs va consta din următorii membri:

  • ministrul Justiției,
  • un fost judecător sau fost procuror cu o experiență de cel puțin 10 ani în funcția de procuror sau judecător,
  • un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție,
  • un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului,
  • un reprezentant al societății civile.

Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de către președintele Parlamentului. Potrivit legii, membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de specialitate. 

Consiliul Superior al Procurorilor va desfășura interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta CSP-ului aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

Candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

La 23 septembrie, fracțiunea parlamentară a PDM a sesizat Curtea Constituțională în vederea verificării constituționalității modificărilor făcute de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură, prin care sunt schimbateregulile privind organizarea concursului pentru funcția de procuror general și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidații. Democrații au solicitat Curții să se pronunțe și în privința legalității instaurării lui Dumitru Robu în fotoliul de procuror general interimar.