Combaterea evaziunilor fiscale: 443 de cauze penale în anul 2014

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 443 de dosare pentru evaziune fiscală în cursul anului trecut. Cifra reiese dintr-un studiu realizat de Procuratura Generală la capitolul prevenirii evaziunii fiscale, combaterii firmelor fantome şi restituirii nefondate din bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată, pentru anul 2014.

Datele statistice arată că din numărul total al cauzelor penale intentate în baza art.244 Cod penal – evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, 45 – au fost expediate pentru examinare în instanţele de judecată (anul 2013 – 20 cauze penale). Prejudiciul cauzat prin comiterea acestor infracţiuni a fost estimat de procurori la circa 22 de milioane de lei, iar în 23 de cazuri au fost pronunţate sentinţe de condamnare a persoanelor juridice şi fizice.

În total, în cursul anului 2014, procurorii au efectuat urmărirea penală în 815 dosare de acest gen, iar la finele anului trecut, în gestiune au rămas 494 de cauze penale, inclusiv pornite în anii precedenţi.

Cea mai mare parte a prejudiciului cauzat statului rezultă din activitatea firmelor delincvente, apărute în rezultatul cumpărării întreprinderilor ce anterior au activat legal, de către persoane, care nu aveau intenţia şi nici capacitatea de a desfăşura activitate de întreprinzător, acţiunile acestora fiind dirijate de către alte persoane.

Pericolul social al evaziunilor fiscale constă în eschivarea de la achitarea către bugetul public naţional a mijloacelor financiare, fapt ce prejudiciază securitatea economică a statului de toate nivelurile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *