Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Codul Penal al R. Moldova…

Codul Penal al R. Moldova despre autodenunț

Așa zisul autodenunț scris de Ilan Șor, primarul or. Orhei, în care acesta povestește cum i-ar fi dat zeci de milioane de lei lui Vlad Filat în ultimii ani pentru a obține diverse servicii, lasă în urmă mai multe întrebări. Cea mai importantă întrebare este de ce Șor nu este încătușat pentru că a acceptat să dea mită în mod sistematic, pentru a obține diverse favoruri?

În Codul Penal al R. Moldova este folosit de 7 ori cuvântul autodenunț.

Art. 57 – Persoana care pentru prima oară a săvîrşit o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă poate fi liberată de răspundere penală dacă ea, după săvîrşirea infracţiunii, s-a autodenunţat de bună voie, a contribuit activ la descoperirea acesteia, a compensat valoarea daunei materiale cauzate sau, în alt mod, a reparat prejudiciul pricinuit de infracţiune.

Cum în cazurile (d)enunțate de Ilan Șor, cu siguranță nu este vorba de o infracțiune ușoară, acest articol nu poate fi aplicabil în cazul său.

Articolul 60 – Curgerea prescripţiei se suspendă dacă persoana care a săvîrşit infracţiunea se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată. În aceste cazuri, curgerea prescripţiei se reia din momentul reţinerii persoanei sau din momentul autodenunţării. Însă persoana nu poate fi trasă la răspundere penală dacă de la data săvîrşirii infracţiunii au trecut 25 de ani şi prescripţia nu a fost întreruptă prin săvîrşirea unei noi infracţiuni.

Acest articol, deși conține cuvântul „autodenunț”, nu se referă la cazul Șor-Filat, termenul de prescripție nefiind încă atins.

Articolul 76- Autodenunţarea, contribuirea activă la descoperirea infracţiunii sau la identificarea infractorilor ori recunoaşterea vinovăţiei;

Acest articol stabilește circumstanțele atenuante în stabilirea unei pedepse și poate fi aplicat de judecător, în instanța de judecată, atunci când se ține cont de pedeapsa aplicată inculpatului. Deci, nici acest articol nu se referă la cazul Șor-Filat, pentru că primarul de Orhei nu s-a autodenunțat în sala de judecată.

Articolul 2017 – Persoana care a săvîrşit acţiunile prevăzute la art.217 sau 2171 este liberată de răspundere penală dacă a contribuit activ la descoperirea sau contracararea infracţiunii ce ţine de circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau analoagelor lor, după caz, prin autodenunţare, predare benevolă a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor, indicare a sursei de procurare a acestor substanţe, la divulgarea persoanelor care au contribuit la săvîrşirea infracţiunii, la indicarea mijloacelor băneşti, a bunurilor sau a veniturilor rezultate din infracţiune. Nu poate fi considerată predare benevolă a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor ridicarea acestora la reţinerea persoanei, precum şi la efectuarea acţiunilor de urmărire penală pentru depistarea şi ridicarea lor.

Acest articol se referă doar la Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice

Articolul 325 – Persoana care a promis, a oferit sau a dat bunuri ori servicii enumerate la art.324 este liberată de răspundere penală dacă ele i-au fost extorcate sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sînt la curent cu infracţiunea pe care a săvîrşit-o.

Art. 325 din Codul Penal, Coruperea activă, se referă la „Promisiunea, oferirea sau darea, personal sau prin mijlocitor, unei persoane publice sau unei persoane publice străine de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu i se cuvin, pentru aceasta sau pentru o altă persoană, pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întîrzia sau a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale sau contrar acesteia”. Este primul articol din Codul Penal care poate fi aplicat în cazul nostru. Rămâne aici de stabilit doar dacă Șor a reclamat în fața procurorilor fapte despre care aceștia cunoșteau sau nu. Dacă procurorii nu cunoșteau, iar afirmațiile lui Șor sunt veridice, atunci, acest articol ar putea fi aplicat pentru ca primarul de Orhei să scape basma curată pentru că a dat mită. Dacă însă Șor a fost forțat de procurori, prin acțiunile acestora, să recunoască aceste fapte, atunci, acest articol nu poate fi aplicat în cazul său.

Articolul 326- Persoana care a promis, a oferit sau a dat bunuri ori servicii enumerate la alin. (1) este liberată de răspundere penală dacă ele i-au fost extorcate sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sînt la curent cu infracţiunea pe care a săvîrşit-o.

Acest articol se referă la traficul de influență și poate fi aplicat în cazul Șor-Filat dacă sunt întâlnite circumstanțele enumetate de noi mai sus, referitoare la art. 325 din Codul Penal.

Articolul 334 – Persoana care a dat mită este liberată de răspundere penală dacă mita i-a fost extorcată sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sînt la curent cu infracţiunea săvîrşită de ea.

Acest articol, Darea de mită, prevede „promisiunea, oferirea sau darea, personal sau prin mijlocitor, unui arbitru ales sau numit să soluţioneze prin arbitraj un litigiu, unei persoane care gestionează o organizaţie comercială, obştească ori o altă organizaţie nestatală sau unei persoane care lucrează pentru o astfel de organizaţie, unui participant la un eveniment sportiv sau la un eveniment de pariat de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, pentru a îndeplini sau nu, pentru a întîrzia sau a grăbi îndeplinirea unei acţiuni fiind în exerciţiul funcţiei sale sau contrar acesteia fie în cadrul unui eveniment sportiv sau al unui eveniment de pariat”

El poate fi aplicat, la fel, dacă sunt îndeplinite anumite circumstanțe, enumerate anterior.

În concluzie, se cere de precizat că Ilan Șor este protejat de Codul Penal doar dacă autodenunțul său a îndeplinit câteva cerințe. Totodată, Șor beneficiază de protecție doar pentru fapta sa, de dare de mită sau cumpărare de trafic de influență, și nu se referă la infracțiunile care derivă din aceastea.

Amintim că, Ilan Șor a depus un autodenunț în data de 12 octombrie 2015. A doua zi, el a fost audiat. Pe 15 octombrie, Filat, liderul PLDM, în baza actelor prezentate de Șor a fost reținut, ulterior arestat. Șor este învinuit într-un alt dosar, cel privind fraudele din domeniul bancar.