Cine este Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

Veaceslav Platon a fost condamnat câteva clipe în urmă la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani.

Veaceslav Platon, născut la 24 ianuarie 1973, la Căuşeni, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni.  Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.  În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Platon este vizat şi în dosarul „spălătoria rusească”. Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost scoase din Federația Rusă 22 de miliarde de dolari, timp de patru ani. Banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.

Citiți și: Miliardul lui Platon


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. AlexV

    Tare interesanta persoana, cel mai mult m-a amuzat cand a spus ca a fost condamnata toata Moldova in persoana lui, ce a facut el pentru Moldova ca sa spuna asta, bun ce a facut?

  2. Hariton

    Păcat că nu avem legi mai dure și mai drastice față de cei care fură banul public. De ce n-am aplica în Moldova modelul chinez sau american de combatere a corupției? În China se împușcă pentru corupție, iar la americani se dau vreo două sentințe cu viață. Pe urmă stai și te întrebi, cum naiba omul să-și ispășească în pușcărie cele două sentințe pe viață ) În orice caz, condamnarea lui Platon la 18 ani de închisoare este salutabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *