Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este judecătorul trimis pe…

Cine este judecătorul trimis pe banca acuzaților pentru patru episoade de trafic de influență

Foto: moldovacurata.md

Judecătorul Sergiu Arnăut este trimis pe banca acuzaților pentru patru episoade de trafic de influență. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a transmis dosarul de corupție în judecată.

Potrivit acuzatorilor de stat, cauza penală a fost deschisă în baza autodenunțului unui avocat, care a declarat că a apelat la un judecător pentru a-l ajuta să câștige mai multe cauze civile privind apărarea reputaţiei profesionale, cu obligarea pârâtului de a dezminţi informaţia răspândită, exprimarea scuzelor publice şi încasarea prejudiciului moral. Pentru astfel de „servicii”, judecătorul vizat ar fi pretins mijloace bănești în sumă de 150 000 lei, primind în final suma de 100 000 lei de la denunțător.

„Mai mult, avocatul a mai apelat la judecătorul respectiv pentru a interveni în privința admiterii apelului și modificarea sentinței primei instanțe de condamnare la o pedeapsă cu închisoare cu executare. În schimbul sumei pretinse și primite de 20 000 euro, judecătorul promitea influențarea completului de judecători ce examina dosarul penal, să admită apelul în privința unei persoane, cu casarea sentinţei şi recalificarea acţiunilor într-un articol din Codul penal prin care să se aplice o pedeapsă non privativă de libertate”, scrie în comunicatul PA.

Potrivit PA, magistratul nu recunoaște vina. Dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu amendă de la 2000-6000 u.c sau de la 2 la 7 ani privațiune de libertate.

PA a aplicat sechestre pe mijloacele bănești ale învinuitului, în sumă 70 600 lei, 5 740 euro și 1 810 dolari SUA, și pe conturile bancare ale acestuia, în valoare de peste 520 000 lei.

La 12 decembrie 2017, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au exprimat acordul pentru suspendarea din funcție a magistratului.

Judecătorul a devenit cunoscut opiniei publice după ce presa a scris despre luxul în care acesta trăiește. În 2012, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă jurnalistică în care a arătat că judecătorul locuiește într-un imobil cu trei etaje, garaj și construcții accesorii pe strada Cucorilor din cartierul Poșta Veche al capitalei, înscris în acte pe numele soției, pe care nu-l indicase în declarația de avere. În urma investigației, CNA și Procuratura Anticorupție au inițiat un control și au descoperit că oficial, magistratul și soția sa erau divorțați, deși locuiau în aceeași casă. Astfel, magistratul nu era obligat să-l indice în declarația de avere.

Foto: moldovacurata.md