Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Chirtoacă, hotărât să meargă la…

Chirtoacă, hotărât să meargă la CtEDO! Procurorul pregătește lista probelor acuzării

Primarul suspendat din funcție al capitalei rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a respins la 25 septembrie recursul apărării. În timp ce apărarea susține că legea nu este aplicată în modul corespunzător, iar Dorin Chirtoacă afirmă că „ilegalitățile” admise de instanțe denotă faptul că ar fi vorba despre un dosar politic, procurorul califică decizia drept una corectă și întemeiată. Cu abateri de la norma legală este considerată de către avocați și decizia Curții Constituționale (CC) prin care este respinsă sesizarea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a articolului de lege care reglementează procedura de suspendare din funcție a primarului. Procurorul Dumitru Robu afirmă că la 27 septembrie urmează să prezinte în instanță lista probelor acuzării, iar apărarea susține că are toate temeiurile legale de a se adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

„La 21 septembrie a fost examinat recursul apărării în lipsa materialelor care au stat la baza prelungirii măsurii preventive și la baza aplicării acestei măsuri. Instanța avea obligația imperativă ca să-l elibereze pe dl Dorin Chirtoacă din arest la domiciliu. Astăzi, iarăși suntem în prezența unei ilegalități. Instanța de judecată în mod incorect a reluat reexaminarea cauzei și a pronunțat o hotărâre pe care în niciun caz nu o putem califica drept una legală, fiind vădit ilegală. Consider că deja avem temeiuri suficiente de a merge la CtEDO, fiindcă, într-adevăr, s-a încălcat dreptul la un proces echitabil și examinarea recursurilor privind măsura preventivă sunt examinate doar în mod formal. Instanțele apriori au convingerea, fără a examina obiectiv demersurile acuzatorilor de stat, nu iau în considerație cele invocate de partea apărării”, a declarat Tatiana Iovu, care a precizat că deși a înaintat o sesizare la Curtea Constituțională privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a articolului de lege care reglementează procedura de suspendare din funcție a primarului, la CC a ajuns o sesizare semnată de judecătorii Curții de Apel.

Avocata afirmă că instanța constituțională a stabilit că referendumul nu poate avea loc în perioada în care Dorin Chirtoacă este suspendat din funcția de primar general al municipiului Chișinău.

„Suntem în afara legii. Urmează să ne adresăm la CtEDO pentru că s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în mod cert. Pe masa instanței lipseau materialele cauzei penale și, cel puțin din acest motiv, nu putea fi prelungită măsura preventivă”, a explicat Dorin Chirtoacă decizia Curții de Apel, reiterând că toate încălcările denotă faptul că este vorba despre un dosar politic.

Cât despre decizia CC, prin care se declară inadmisibilă sesizarea privind excepția de neconstituţionalitate a articolului 33 din Legea nr. 436-XVI din 28 decembrie 2006 privind administrația publică locală, ridicată de către avocata Tatiana Iovu, Dorin Chirtoacă susține că urmează să se documenteze, dar se arată nedumerit de faptul că nu a fost invitat pentru apărarea poziției.

Totodată, Dorin Chirtoacă susține că potrivit legii, din 19 septembrie ar fi trebuit să se afle în libertate pentru că demarează campania electorală pentru referendumul din 19 noiembrie, inițiat de consilierii socialiști.

Procurorul Dumitru Robu a calificat decizia instanței de apel drept una corectă și întemeiată: „Instanța corect a constatat necesitatea respingerii recursului și menținerea încheierii contestate”.

La referendum ar urma să fie pusă întrebarea „Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general, Dorin Chirtoacă?” perioada electorală urmează să înceapă cu 45 de zile înainte de 19 noiembrie. La 19 septembrie, deputaţii Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care au cerut să fie declare drept neconstituţionale două articole din Legea privind administraţia publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum şi un articol din Codul electoral, care se referă la motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcţie a primarului de Chişinău.

Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuiau să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.

La șase septembrie, procurorii au anunțat despre încî un dosar penal pe numele lui Chirtoacă. În acest episod, Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să  execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni,  în funcție de componența familiilor.