Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cei trei angajați ai Postului…

Cei trei angajați ai Postului Vamal Otaci cercetați penal de CNA, dar și șeful Postului vamal Otaci, suspendați din funcții

Foto: Serviciul Vamal

Serviciul Vamal (SV) anunță joi, 7 octombrie, că s-a autosesizat pe marginea pornirii unei cauze penale de Procuratură pe faptul mai multor acte de corupție, care ar fi fost comise de trei angajați ai postului vamal Otaci, cercetați de Centrul Național Anticorupție (CNA) și a inițiat o anchetă de serviciu pentru cercetarea ilegalităților invocate. 

Astfel, în vederea neadmiterii imixtiunii în cercetarea cazului, cei trei funcționari vamali, inclusiv șeful postului vamal Otaci, au fost suspendați din funcții pe perioada desfășurării anchetei.

La 5 octombrie CNA anunțat că doi șefi de tură ai Postului Vamal Otaci, un vameș al aceluiași post și un șomer au ajuns în vizorul ofițerilor CNA și a procurorilor, fiind documentați pentru mai multe acte de corupție, care ar fi fost comise la efectuarea procedurii de intrare-ieșire de pe teritoriul R. Moldova a unui mijloc de transport, înregistrat într-un alt stat. 

Potrivit CNA, un locuitor din nordul țării ar fi dat 500 de dolari mită celor trei vameși, pentru ca aceștia să permită scoaterea în mod fraudulos din țară a unui autoturism cu numere de înmatriculare străine, care depășise termenul legal de ședere de 6 luni în R. Moldova.

Codul Penal al R. Moldova prevede următoarele pedepse pentru aceste infracțiuni: corupere pasivă – închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani; corupere activă – închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale, iar pentru trafic de influență 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

ULTIMA ORĂ/ Trei angajați ai Postului Vamal Otaci și un complice, cercetați penal de CNA pentru mai multe acte de corupție