Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune UE despre Justiția…

Ce spune UE despre Justiția din R. Moldova

Justiția din R. Moldova este subiectul care a preocupat, de lungul anilor, nu doar R. Moldova, dar și pe membrii Uniunii Europene, care au investit mult pentru implementarea reformelor și o funcționare corectă a sistemului judecătoresc.

În acest sens, Uniunea Europeană cere R. Moldova să implementeze recomandările propuse în 2010 de către Consiliului Europei privind independența, eficiența și responsabilitățile judecătorilor, care constată că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau deliberarea asupra probelor utilizare de către judecători pentru a face constatări cu privire la cazuri nu aduce cu sine răspundere penală, cu excepția cazurilor de intenție criminală”, că „judecătorii nu ar trebui să poarte răspundere individuală în cazurile în care decizia acestora este anulată sau modificată de instanța de apel”, și că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau deliberarea asupra probelor utilizare de către judecători pentru a face constatări cu privire la cazuri nu presupune răspundere civilă sau disciplinară, cu excepția cazurilor de intenție criminală sau neglijență severă”. Toate aceste recomandări vin în contextul în care, recent, procurorul general a făcut un demers referitor la pornirea urmăririi penale în privința judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, care, la 14 aprilie 2016, a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate și Adevăr” și obliga instituția să inițieze acel referendum republican.

Menționăm că dosarul penal are la bază o plângere a Comisiei Electorale Centrale, iar Iurie Ciocan, președintele instituției, susține că, acel demers a fost făcut pentru că „ni s-a creat impresia că acțiunea întreprinsă de judecătoarea Manole a fost una cu rea credință”. La rândul său, procurorul general-interimar, Eduard Harunjen, spune că acest dosar este unul „de rutină” și promite că demersuri similare vor mai fi făcute „dacă asta, cât de cât o să-i disciplineze pe judecători și o să-i pună să gândească înainte să ia o hotărâre”.

„Uniunea Europeană mai subliniază că, conform recomandărilor Consiliului Europei, în orice situație, acțiunile disciplinare ar trebui luate de către o autoritate independentă sau o judecătorie care garantează un proces de judecată echitabil. Opinia fermă a Uniunii Europene este că aceasta presupune nu doar faptul că orice decizie de ridicare sau oferire a imunității funcționale a unui judecător trebuie motivată și că motivul respectiv trebuie să fie făcut public, dar și să i se ofere judecătorului respectiv dreptul de a ataca decizia luată”, susțin reprezentanții UE.