Principală  —  IMPORTANTE   —   CC a declarat neconstituțional articolul…

CC a declarat neconstituțional articolul care prevede aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional articolul care prevede aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc. Potrivit CC, dispozițiile articolului 73 din Codul de executare reprezintă premise ale restrângerii dreptului la libertate al debitorului.

CC a constatat că articolul 73 din Codul de executare stabilește că în cazul în care, la solicitarea repetată a executorului judecătoresc, debitorul nu se prezintă în fața executorului judecătoresc, instanța de judecată dispune aducerea lui forțată.

Curtea Constituțională:

Aducerea forțată a debitorului presupune aplicarea unor măsuri de constrângere contrare voinței persoanei și fac incidente normele constituționale referitoare la libertatea individuală din articolul 25 din Constituție. 

Curtea a reținut că dispozițiile articolului 73 din Codul de executare reprezintă premise ale restrângerii dreptului la libertate al debitorului, iar pentru a constata dacă o astfel de restrângere este sau nu constituțională, Curtea a efectuat testele legalității și proporționalității. 

Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului reprezintă o măsură excepţională, coercitivă și privativă de libertate, care trebuie să urmărească realizarea unui scop legitim. În această cauză, Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului în fața unui executor judecătoresc nu contribuie la realizarea scopului urmărit de procedura de executare.

CC a pronunțat hotărârea privind controlul constituționalității articolelor 72 și 73 din Codul de executare, referitoare la căutarea și aducerea forțată a debitorului. Sesizarea a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată de magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Centru Livia Mitrofan.