Cazul bărbatului care a decedat în Penitenciarul 13: „la DIP nu este un document care să confirme pricina exactă a decesului”

Astăzi, viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu și șeful Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), Aureliu Suhan au venit cu detalii privind cazul bărbatului care a decedat în Penitenciarul 13. Astfel, șeful DIP afirmă că bărbatul avea vânătăi pe corp atunci când a fost adus la penitenciar. 

Aureliu Suhan spune că bărbatul a intrat viu în penitenciar și a fost transferat la 16 august, tot în viață. Suhan a adăugat că bărbatul a venit cu unele vânătăi pe corp, iar pe 25 august a fost sesizată Procuratura despre acest lucru. Totuși, „la DIP nu este un document care ar confirma pricina exactă a decesului”, a mai spus Suhan.

Anatolie Munteanu a spus că în sistemul penitenciar deținutul Brăguța a parvenit în calitate de pacient. „Ca rezultat al examinării care a avut loc la Spitalul Clinic de Psihiatrie,  dlui a primit o constatare precum că are nevoie de supraveghere permanentă în Spitalul de profil de la Penitenciarul 16, care are și profil de spital de psihiatrie. Deținutul s-a întors la Penitenciarul nr. 13 pe 24 august la ora 10.40, dar a fost transferat până la ora 12.20, aceeași zi, la Penitenciarul nr.16. Pe 26 august, în jurul orei 3.00, deținutul a decedat”, a spus Munteanu. Totodată, acesta a infirmat orice presupuneri precum că deținutul Brăguța ar fi fost supus unor tratamente rele sau inumane la penitenciar.

Ieri, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a menționat că instituția pe care o conduce va asigura investigația internă pe acest caz. „Decesul tânărului Andrei Brăguța este unul extrem de regretabil, indiferent de cauze. Ministerul Justiției, cu toată diligența, va asigura investigația internă a acestui caz și va sesiza Procuratura Generală a R. Moldova pentru a se verifica toate împrejurările acestui deces. Dacă vor fi găsite persoane care se fac vinovate de această tragedie, acestea trebuie sa fie atrase la răspunderea cuvenită”, a spus Cebotari.

Andrei Brăguța  a fost  reținut după ce s-a certat cu agenții de patrulare care îl amendaseră pentru depășirea limitei de viteză. Rudele acestuia susțin că bărbatul ar fi fost bătut în penitenciar, unde a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Administrația penitenciarului afirmă că bărbatul ar fi murit de pneumonie.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *