Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Când va avea loc prima…

Când va avea loc prima ședință în dosarul de spălare de bani pe numele lui Vlad Filat

Fostul premier Vladimir Filat va compărea din nou în fața judecătorilor, asta după ce Procuratura Anticorupție a transmis în judecată un nou dosar pe numele lui Filat, în care fostul premier este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Prima ședință în acest dosar este programată pentru 31 ianuarie 2019, judecător pe caz fiind Valentina Garabagiu.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul instanțelor de judecată, ședința se va desfășura la Judecătoria Buiucani, iar dosarul i-a fost repartizat magistratei Valentina Garabagiu, numită în 2012 funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

„Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar”, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.