Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocații, hotărâți să intre în…

Avocații, hotărâți să intre în grevă dacă autoritățile le vor neglija solicitările

Avocații din R. Moldova au decis să intre în grevă dacă instituțiile de stat vor continua să neglijeze și să ignore „încălcările de lege și abuzurile” care ar avea loc în raport apărătorii. O Rezoluție în acest sens, care stipulează un șir de solicitări la adresa autorităților, a fost adoptată la 6 octombrie în cadrul Congresului ordinar al avocaților. Data demarării protestului urmează însă a fi stabilită de către Consiliul Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) după ce vor fi sesizate instituții internaționale care au tangență cu situția respectivă și dacă revendicările nu vor fi auzite de autoritățile de la Chișinău, scrie portalul de avocatură bizlaw.md. Pe ordinea de zi a Congresului figurează mai multe subiecte importante, printre care și alegerea unui nou președinte al UAM. 

În Rezoluția adoptată astăzi, avocații susțin că  funcționarii de stat comit abuzuri prin care „le este intimidată activitatea”, iar acțiunile procurorilor, magistraților, ofițerilor de urmărire penală pot fi calificate drept fapte prin intermediul cărora este răspândită starea de frică și nesiguranță în acțiunile de apărare a drepturilor omului, întreprinse de apărători. Nu este prima adresare a avocaților către autorități, respectiv, ignorarea demersurilor anterioare este interpretată de avocați drept act de sfidare.

Avocații au cerut Parlamentului aprobarea în regim de urgență a proiectului de modificare a Legii cu privire la avocatură, propus de Guvern, și completat cu amendamentele propuse de avocați.

Printre solicitările expuse de avocați se numără elaborarea de către Ministerul Justiției a unui proiect de modificare a legilor penale și contravenționale prin care activitatea avocaților să fie protejată de orice tip de imixtiune. Totodată, avocații vor să fie consultați la elaborarea tuturor actelor normative și vor să beneficieze de o protecție socială mai bună.

Avocații Baroului Chișinău au anunțat despre intenția de a intra în grevă, „în semn de protest față de aplicarea excesivă a aresturilor și aresturilor la domiciliu”, încă la 28 iunie, când a fost formulat un ultimatum, adresat către CSM, CSJ și CA Chișinău. În ultimatumul trimis celor trei entități, avocații invocau faptul că în anul precedent 84% din demersurile prin care se solicită aplicarea măsurii preventive  sub formă de arest au fost admise, iar indicele respectiv reprezintă unul dintre cei mai înalți din ultimii zece ani. Atunci, procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, califica amenințarea cu grevă drept o chestiune de moft și chiar de șantaj și îndemna avocații să vorbească despre cazuri concrete.

Vedeți mai jos ordinea de zi a Congresului ordinar al avocaților:

  1. Raportul anual privind activitatea Consiliului Uniunii Avocaților
  2. Marginalizarea avocaturii în cadrul sistemului de drept și al apărării ca parte egală în actul de justiție
  3. Alegerile Președintelui Uniunii Avocaților
  4. Raportul anual privind activitatea Comisiei pentru etică și disciplină
  5. Raportul anual privind activitatea Comisiei de licențiere a profesiei de avocat
  6. Raportul anual privind activitatea Comisiei de cenzori
  7. Aprobarea bugetului anual al Uniunii Avocaților pentru anul 2017
  8. Aprobarea bugetului anual al Uniunii Avocaților pentru anul 2018
  9. Reprezentarea Uniunii Avocaților în instanțele de judecată.
  10. Crearea Centrului pentru pregătirea și perfecționarea avocaților și a avocaților stagiari
  11. Examinarea propunerilor despre modificarea Statutului profesiei de avocat privind modul de organizare a examenelor de calificare (art.27)
  12. Starea imobilului din str. Bănulescu-Bodoni, nr. 53-A
  13. Chestiunea privind  crearea Fondului de solidaritate și aprobarea Regulamentului Fondului de solidaritate.
  14. Modificarea și completarea Statutului profesiei de avocat referitor la taxa de secretariat aferentă cererilor (plângerilor, sesizărilor etc.) în vederea pornirii procedurii disciplinare în privința avocatului sau a avocatului stagiar.
    Aprobarea cuantumului, a modului de percepere, precum și a scutirilor de taxa de secretariat indicată la pct. 1.

Citiți și 

Schimb de replici între șeful PG și președinta UAM după ce avocații din Chișinău au amenințat cu grevă generală

Replica procurorului general la ultimatumul anunțat de Baroul Chișinău : „Să ameninți cu grevă pentru că procurorii își fac bine meseria, mi se pare o chestie deplasată”