Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au expirat cele 30 de…

Au expirat cele 30 de zile solicitate de poliție pentru a face lumină în dosarul studiilor premierului

Termenul în care Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) promitea să facă lumină în dosarul studiilor premierului Gaburici a expirat. Oamenii legii însă nu au niciun răspuns pentru opinia publică.

Astfel, IGP urma ca în 30 de zile din data când s-a autosesizat şi a început investigaţia, să precizeze dacă în dosarul studiilor premierului sunt sau nu „urme” penale. Anterior, Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne a promis în cadrul unui interviu pentru realitatea.md că ancheta inițiată de poliție pe faptul deținerii de către premierul Chiril Gaburici a unei diplome de studii „ce ar purta semne de falsificare” va fi finalizată în termenul legal, de 30 de zile de la inițierea acesteia.

Deși termenul a expirat,oamenii legii motivează nevoia de mai mult timp pentru a lămuri lucrurile.

„În 30 de zile noi suntem obligaţi să pornim urmărirea penală. Acest fapt e valabil numai în cazul în care este evidentă infracţiunea sau când din actul de sesizare rezultă o bănuială rezonabilă. În cazul când nu este clar, legea nu stabileşte termenul limită, aşa că noi continuăm cercetările”, ne-a declarat Gheorghe Malic, șeful Direcției Urmărire Penală din cadrul IGP.

Malic nu ne-a putut spune de cât timp ar mai fi nevoie pentru ca rezultatele cercetărilor să aibă o finalitate.

Juriștii afirmă că IGP poate să depăşească acest termen, de 30 de zile, numai în cazuri excepţionale, iar pentru asta e nevoie de circumstanţe şi argumente rezonabile. „Acest termen de 30 de zile nu este bătut în cuie şi în circumstanţe imperioase care se impun poate fi extins. Dar, eu nu văd care poate fi problema ca ei să nu se pronunţe după expirarea acestui termen. Ca să stabilească dacă diploma este falsă sau nu este foarte simplu. Sunt două căi: primul – dacă întradevăr există un astfel de număr al diplomei sau nu, al doilea – printr-o expertiză. Poate ei au dispus o expertiză, care poate dura ceva timp. Aparent aceste cazuri se soluţionează foarte rapid, dacă nu este vorba de un prim-ministru”, ne-a declarat Vitalie Nagacevshi, preşedintele asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”.

Amintim că, Inspectoratul General de Poliţie a ridicat, acum o lună, de la mai multe instituţii de învăţământ documentele de studii ale premierului Gaburici. Subiectul studiilor premierului Gaburici a fost dezvăluit de ZdG, în articolul: „CV-ul (ne)cenzurat al premierului”