Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Amendă de 1 500 de…

Amendă de 1 500 de lei. Decizia instanței în privința fostului sportiv Ion Șoltoianu, care în martie a agresat un bărbat la Botanica și a amenințat cu pistolul câinele acestuia

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentința în privința autorității criminale fostului sportiv Ion Șoltoianu, care în martie a agresat un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele acestuia. Potrivit Procuraturii Generale, Ion Șoltoianu a fost amendat cu 1 500 de lei pentru huliganism și condamnat la pedeapsa cu închisoare pentru păstrarea ilegală a armei de foc, „însă a fost eliberat din sala de judecată, în legătură cu executarea acesteia”.

„Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentința în privința autorității criminale, fost sportiv, învinuit de huliganism agravat și purtarea armei de foc, inclusiv muniții, fără autorizație.

Potrivit actului judecătoresc, fapta inculpatului de huliganism a fost apreciată ca contravenție, cu aplicarea unei amenzi de 1 500 lei. Iar în ceea ce privește păstrarea ilegală a armei de foc, acesta a fost condamnat la pedeapsa cu închisoare, însă a fost eliberat din sala de judecată, în legătură cu executarea acesteia”, anunță PG.

Pentru păstrarea ilegală a armei de foc, instanța i-a stabilit lui Ion Șoltoianu o „pedeapsă sub formă de un an, trei luni și șapte zile de închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis”. Pedeapsa a fost redusă la 232 de zile, termenul fiind calculat din momentul reținerii, 13 martie 2022, și până pe 30 octombrie 2022. Astfel, Șoltoianu a fost eliberat, fiindu-i anulat arestul preventiv.

Președintele ședinței de judecată în cadrul căreia a fost pronunțată sentința în cazul lui Ion Șoltoianu este judecătorul Gheorghe Balan.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru fostul sportiv Ion Șoltoianu. Astfel, procurorul pe caz „consideră neîntemeiată această sentință și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău”, anunță PG.

În martie curent, fostul sportiv Ion Șoltoianu a agresat fizic un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea. Potrivit Procuraturii Generale, faptele au avut loc în curtea unui bloc. Atunci, învinuitul care are vârsta de peste 50 de ani s-a arătat deranjat de prezența câinelui și, după un schimb de replici, a scos arma și a îndreptat-o spre animalul de companie.

În același timp, procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații continuă urmărirea penală în privința acestuia pentru faptul că a șantajat oameni de afaceri ca să-i întoarcă datorii inventate în sume de 150.000 euro, 11 milioane lei și 200.000 euro. Potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției.

ZdG a scris anterior despre trecutul criminal al lui Șoltoianu.

În 2013, fostul sportiv Ion Șoltoianu a fost condamnat la 12 de ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj. Instanța a constatat că în 2011, aflat la terasa unui restaurant din centrul Chişinăului, Şoltoianu l-a împuşcat mortal pe fostul poliţist şi om de afaceri Ion Stratulat. Sportivul a fugit imediat de la locul crimei.

Acesta a fost eliberat în 2019, după ce a obținut o hotărâre de judecată prin care „condițiile inumane și degradante” în care a fost deținut au fost compensate prin reducerea termenului de pedeapsă.