Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasadorul UE la Chișinău: Procesul…

Ambasadorul UE la Chișinău: Procesul de reformare a justiției nu continuă

Șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, susține că nu a fost văzut progres în domeniul justiției, „chiar dacă au existat speranțe”, iar actualmente procesul de reformare nu continuă.

Excelența Sa a menționat, în cadrul ediției din 14 septembrie a emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV, că cea mai mare dezamăgire a cetățenilor este faptul că oamenii care au cauzat ca prin intermediul justiției „să se sară pe unii”, să fie făcute interese particulare revin în sistem și sunt chiar numiți în poziții responsabile.

„Pe de altă parte, oamenii cu integritate nu au posibilitatea de a fi numiți în funcții și sunt împinși din sistem, de exemplu, judecătorul Murguleț (care nu a fost numit până la atingerea plafonului de vârstă). Se folosesc regulile care nu au ce căuta în sistem și demult trebuia abandonată perioada de 5 ani la început, trebuie exclusă. Aceasta este folosită pentru a nu da posibilitatea unor oameni integri să avanseze”, a afirmat Michalko.

„Vrem să vedem îmbunătățire, e păcat să nu vedem aceste îmbunătățiri, mai ales în situații în care vedem că aceste probleme în justiție sunt legate și de standarde democratice, dacă vorbim de anularea alegerilor, de exemplu. Este foarte important ca justiția să fie credibilă pentru cetățeni”, a conchis Peter Michalko.