Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Agent economic supărat pe un…

Agent economic supărat pe un șef de la Primărie

Șeful unei secții din cadrul Agenției Relații Funciare a Direcției generale arhitectură urbanism și relații funciare din cadrul Primăriei Chișinău, Sergiu Iacovlev, este acuzat că, în activitatea sa, ar proteja interesele Companiei de proiectare „GEOGRIM” SRL, al cărei propietar este fiul său.

slava slava2Agentul economic „SLAVA-GPS” SRL a depus o cerere la Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională de Integritate, Cancelaria de Stat a Republicii Molodva și la Procuratura Generală a Republicii Molodva, în care își exprimă indignarea pe marginea acțiunilor șefului de secție din cadrul Agenției Relații Funciare a Direcției generale arhitectură urbanism și relații funciare din cadrul Primăriei Chișinău, Sergiu Iacovlev. Aceștia spun că Iacovlev comite acțiuni de depășire a atribuțiilor de serviciu. Autorii demersului susțin că Iacovlev îi amenință deschis și că s-ar afla în conflict de interese, protejând activitatea firmei fiului său.

„Ne-am săturat deja de atitudinea dumnealui, cu el e imposibil de lucrat, asta durează deja din 2009. Noi facem proiecte ce se recunosc de companiile internaționale, dar de Iacovlev sunt respinse. Au fost respinse proiecte ale unor companii perecum „Chișinău-Gaz”, în care era vorba despre proiectarea a 30 de obiective. Iacovlev a respins și planul topografic elaborat pentru Compania „Basconslux”, până la urmă, totuși, l-a avizat, pentru că l-au sunat „de sus”,a fost respins și un proiect pentru „47-th Parallel”. De altfel și un proiect pentru construcția lucrărilor de canalizare a satului Băcioi… Am negociat cu parteneri din România să ia acest obiectiv, dar Iacovlev l-a respins și a spus că ei nu sunt capabili să lucreze. Până la urmă, acest obiectiv a fost realizat de firma ce aparține feciorului său „GEOGRIM” SRL, ne-a spus secretarul „SLAVA-GPS”, Veaceslav Plămădeală.

„Din cauza dânsului, noi pierdem clienți. Aș aminti aici că dânsul respinge anume lucrările voluminoase. Cu cele mai mici nu prea avem probleme”, continuă Veaceslav Plămădeală, de la „SLAVA-GPS”.

Pe de altă parte, Sergiu Iacovlev susține că declarațiile agentului economic nu sunt fondate și că unele dintre proiectele elaborate în colaborare cu „Basconlux”, „Chișinău Gaz”, „47-th Parallel” au fost respinse din cauza unor greșeli comise în proiect. „Din cauza termenului stabilit de beneficiar, deseori acesta fiind limitat, se fac anumite greșeli. Aceste greșeli pot fi uneori corectate în 10 minute și proiectul se avizează. Greșelile constituie motivul principal al neavizării, și nu doar în cazul agentului economic respectiv. Ceea ce ține de declarația înaintată de către acesta la Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională de Integritate, Cancelaria de Stat și Procuratura generală… eu nu sunt funcționar public, eu sunt inginer… În 2013, am depus declarație la CNI, dar în 2014 nu am mai depus, pentru că eu sunt inginer și nu sunt obligat”, susține Iacovlev.

Am contactat și alte companii concurente, precum „GEOINFOSISTEM” SRL și „MC-IMOBIL” SRL, iar reprezentanţii acestora au menționat că nu au avut probleme în avizarea proiectelor.

„Avem bune relații de serviciu, nu am avut probleme până acum. E drept, Sergiu Iacovlev este un om principial, dar care își cunoaște lucrul și, până acum, toate proiectele înaintate de noi au fost avizate fără probleme”, susţine Mihai Barac, directorul „GEOINFOSISTEM” SRL. „Avem relații colegiale, ne-au avizat toate proiectele de până acum”, a susținut Vasile Miron, directorul „MC-IMOBIL” SRL.

Cât despre Compania „GEOGRIM” SRL, Sergiu Iacovlev a confirmat că proprietarul acesteia este fiul său, Andrei Iacovlev, și că în cadrul aceleiași companii activează și soția sa. „Fiul meu este fondatorul… Atunci când ei vin cu un proiect spre avizare, eu îl transmit colegilor mei spre verificare. Și acolo se găsesc greșeli”, spune Iacovlev. Contactată de ZdG, Larisa Pantâghina, specialist principal în aceeași secție în care activează și Iacovlev a precizat că anume ea examinează proiectele companiei „GEOGRIM” SRL, dar nu a oferit mai multe detalii.

Sabina Rebeja